Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en enda älg i sikte

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Var är älgarna. Älghunden Maja spanade förgäves ut över älgskogen i Torsåker. Men några älgar såg hon inte till.

TORSÅKER
- Det här är ett bra älgpass, sa Lasse Olzén, rutinerad jägare med 44 älgjaktsveckor bakom sig.
Gryningen började skönjas när vi tog rygg på Lasse för att gå till älgpasset.

Annons
- Men jag garanterar ingenting, förklarade Olzén. Allt hänger på turen.
Det blev en barmhärtig älgjakt och vi hade tur med vädret. Två korpar, en ekorre och några hästar var allt Gefle Dagblads älgjaktsteam fick se.
Fors älgjaktslag består av 17 jägare och årets tilldelning var tre vuxna plus kalvar. Jakten ska under veckan bedrivas på ett 1 200 hektar stort område.
- Kanske lite svårjagat eftersom området är hela två mil långt, men inte speciellt brett, förklarade Lasse Olzén. Men det finns i alla fall älg i området och vad jag kan minnas har vi hela tiden klarat den kvottilldelning som vi fått.

Lite snålblåst
Det blev en lugn och fridfull förmiddag. Lite småblåst med nordanvind, men så fort solen gått upp blev det betydligt varmare. En brasa bidrog också till gemytligheten.
Det enda som störde var två korpar som flaxade runt.
- Kommer det älg är det från sydväst, sa Lasse och pekade storslaget ut över det slybetäckta hygget.
Men det kom ingen älg utan endast hundförare Jan-Olov Berglund med älghunden Maja.
- Inte ett liv på skogen, sa J-O och torkade svetten ur pannan innan han och hunden fick korv och hembakade bullar. Men det är lite för torrt i markerna och det gör att hundarna inte får upp de rätta spåren.
Samtidigt satt Lasse Olzén och tänkte tillbaka på 1982. Älghösten när skogarna vimlade av älg.
- Då jagade jag med Hästbo, sa Lasse. Vi hade en tilldelning på 32 älgar på 32 jägare och vi behövde nio timmars jakt för att klara det. Men det var inte roligt det heller - det handlade om slakt.
Men Lasse minns också bistra tider för 40 år sedan.
- Under mina fem första jaktår sköts endast en älgko, sa Lasse. Så visst har det svängt, men jag tycker ändå att älgstammen i det här området är bra. Vi ska inte alls klaga.
Rovdjuren har ännu inte gjort sitt intåg i Torsåker.
- Någon varg och björn har väl strövat igenom området, men det har inte alls inverkat på älgstammen, menade Lasse. Däremot har vi mycket lodjur. Jag har kallats ut för att ta hand om 18 trafikdödade rådjur i vinter, medan bara tre har blivit skjutna.
Vid 12-tiden avblåses förmiddagen jakt. Jägarna samlades för lite snack innan eftermiddagspasset började. Under rasten dök också de gamla jaktbröderna Harry och Sigge Berglund upp. De berättade gamla minnen och pikarna flög i luften.
Men rasten blev kort. Det fanns fortfarande förväntan hos jägarna.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons