Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Nilsson slutar som vd för HEAB

HOFORS
Jan Nilsson, 57, blev vd för Hofors Energi AB, HEAB, när det bildades hösten 1983.
Nu har han lämnat vd-posten men blir kvar som stöd för företagets nye vd Ingvar Lind fram till halvårsskiftet. Sedan fortsätter Jan Nilsson som konsult inom Fortum.

Annons
Egentligen sträcker sig Jan Nilssons tid med HEAB ytterligare några år bakåt. Redan 1979 började han projektera och utreda förutsättningarna för ett energibolag i Hofors i samarbete med Ovako.
Det har varit 20 framgångsrika år för HEAB och förre kommunalrådet Kjell Höglin som fått följa Jan Nilssons jobb på nära håll har bara lovord för hans insatser.
När HEAB startade var det hela en fråga om att ta tillvara spillvärmen från Ovako. En spillvärme som lagt grunden för den billiga fjärrvärmen i Hofors. Kommunen är bland de tio kommuner som har det lägsta fjärrvärmepriset i landet. Priset har inte ökat under de senaste åtta åren.

Spillvärme
Från början stod spillvärmen för hälften av den energi som krävdes för fjärrvärmen, i dag runt en tredjedel.
Förutom spillvärme så fanns då ångcentralen i Ovakos ägo. Den producerade ånga både för uppvärmning och till processer i industrin. 1994 köpte HEAB ångcentralen och började projektera för en biobränsleanläggning för att minska el- och oljeberoendet. En fastbränslepanna stod klar vid årsskiftet 1996-97.
- I dag är ångan för uppvärmning helt borta och allt är fjärrvärme, säger Jan Nilsson.
Så även om rivningarna av tomma lägenheter i Hofors minskat fjärrvärmebehovet till bostäder kompenseras det av utökningen till Ovako.

Mindre oljeförbrukning

Miljömässigt har utvecklingen av HEAB betytt mycket för tätorten. I starten användes runt 12 000 kubikmeter olja, i dag 2 500 kubikmeter olja eller elektricitet i motsvarande mängd. Några viktiga steg i energibolagets utveckling var förutom övertagandet av ångcentralen den billiga utbyggnaden av fjärrvärmenätet.
HEAB och kommunen kunde dra nytta av statliga stöd, både räntebidrag och bidrag för utbyggnaden som gav en bra ekonomi. HEAB tog också ett avgörande långsiktigt steg när Forum, tidigare Birka Energi, blev delägare i bolaget i stället för Ovako. Det gav tillgång till ökad kompetens och en långsiktighet.
Nu väntar nya spännande utmaningar för Jan Nilsson som får fortsätta driva olika energiprojekt där en fjärrvärmeledning till Falun och en uppbyggnad av en anläggning för destruktion av miljöfarligt avfall blir två av de stora delarna.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons