Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäv eller inte?

Moderaten Alf Persson hotar att lämna sitt styrelseuppdrag i Hofors förvaltningshus AB. Orsaken är att han ansågs vara jävig när styrelsen skulle diskutera en hyreskonflikt som pågår med företaget Itell, där Alf Persson jobbar.

Annons

Telefonitjänstföretaget Itell hyr lokaler av Hofors kommun. Sedan en tid tillbaka pågår en konflikt mellan de två parterna om arbetsmiljön i lokalerna.

Itells ledning anser inte att hyresvärden tar sitt ansvar för ett kylsystem som inte fungerar, och har begärt en hyresreducering på 25 000 kronor i månaden retroaktivt sedan mars 2007.

När styrelsen för kommunägda Hofors förvaltningshus AB skulle diskutera konflikten på ett möte nyligen bad ordföranden Kjell Höglin, s, att Alf Persson skulle lämna rummet på grund av jäv. Alf Persson arbetar som försäljningschef på Itell och äger också en halv procent av företagets aktier.

– Först accepterade jag situationen, men sedan har jag kommit fram till att agerandet var mycket tveksamt, säger Alf Persson.

Han anser att han borde ha fått information om jävsituationen i förväg så att han hade kunnat skicka en suppleant. Han håller heller inte med om att han var jävig.

– Jag är anställd på företaget som vem som helst och äger en liten aktieandel. Jag har ingen rätt att företräda Itell i den här konflikten. Dessutom vore det väl bara bra om någon som vet hur det är att jobba i lokalerna hade varit med på mötet, säger Alf Persson.

Han har diskuterat saken med folkhemmets Kent Olsson som också sitter i styrelsen för Hofors förvaltningshus. Enligt Alf Persson överväger de båda starkt att ställa sina platser till förfogande på grund av frågans hantering.

Det råder också delade meningar om vem som formellt är Itells hyresvärd – Hoforshus eller Hofors förvaltningshus.

I ett yttrande skriver Alf Perssons advokat Rickard Bergh att det är svårt att ge något enkelt svar på om hans klient var jävig eller inte. Han anser också att jävfrågan är oväsentlig för utgången i hyrestvisten.

Kjell Höglin är förvånad över Alf Perssons agerande.

– Det låter som en konstig efterhandskonstruktion. Han förstod att han var jävig när jag meddelade det, säger Kjell Höglin.

Han står fast vid att det var rätt beslut att hålla Alf Persson utanför diskussionen.

Mer läsning

Annons