Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel Berglund hedras i Torsåker

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Torsåkerssonen Joel Berglund hedras. Staffan Berglind och Ingegärd Johansson ligger bakom utställningen om den världsberömde barytonen Joel Berglund, bördig från Torsåker.

TORSÅKERDen världsberömde operasångaren Joel Berglund, bördig från Prästhyttan, Torsåker hedras nu med en utställning på skolmuseet.

Annons
Där har Staffan Berglind och Ingegärd Johansson samlat bilder och urklipp från hans karriär.
- Det känns rätt att Joel Berglund liksom Elov Persson och William Eriksson uppmärksammas här i bygden, säger de.
Utställningen invigs av sångpedagog Bo Sydow i samband med bygdemarknaden nästa helg. Bo Sydow var själv elev hos Joel Berglund och har fört hans speciella sångteknik, Bel canto, vidare.
Den 4 juni nästa år är det 100 år sedan Joel Berglund föddes. Då är tanken att Joel Berglundstipendiet ska delas ut i Torsåkers kyrka i samband med en minneshögtid. Stipendiaten får även möjlighet att framföra en konsert till Joel Berglunds minne.

Provsjöng
Joel Berglund började tidigt sjunga i kyrkokören i missionskyrkan. I samband med att han gick en handelsutbildning för att lära sig ta över pappans handelsföretag uppmärksammades hans fina och kraftiga sångröst och han gjorde en provsjungning till Musikaliska akademien i Stockholm.
1928 reste Joel Berglund till Berlin där han gjorde sin första inspelning och året därpå debuterade han på Stockholmsoperan i operan Rigoletto.
1941 slog han något av ett rekord på operan i Wien då han blev inropad 30 gånger efter en föreställning.
Joel Berglund sjöng vid Selma Lagerlöfs begravning och var hovsångare och sjöng på Gustav VI Adolfs 70- årsdag. Han avslutade sin karriär som chef för operan i Stockholm.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons