Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärvt budgetläge för Hofors

HOFORS Vikande befolkning innebär mindre pengar för Hofors kommun och budgetläget inför 2008 är kärvare än vanligt, uppger Marie-Louise Dangardt.

Annons
Hofors kommun tappar årligen befolkning, och de närmaste åren ska fem miljoner kronor varje år läggas på en förändring av bostadsbeståndet. I år har kommunen dessutom satsat stort på lokaltrafiken med bussar till varje tåg från Torsåker till järnvägsstationen i Robertsholm med resa genom Hofors. Många av bussarna trafikerar även sträckan över till Storvik för anslutning till direktbussen mot Gävle.

GD har tidigare berättat att kommunen kämpat hårt för att landstinget ska bidra med pengar då bussen ska anses som en regional trafik. Landstinget har vägrat betala och även om kommunen nu satsar egna pengar på bussen lovar kommunalrådet Marie-Louise att fortsätta kämpa för bidrag från landstinget.
- Det känns inte bra att vi ska överta landstingets ansvar för en regional trafik, säger hon.
Satsningen på bussen är en medveten satsning för miljön. Hon hoppas att med den nya bussen få folk att börja använda bussen och därför kommer kommunen åtminstone de närmaste tre åren att driva den tätare turtrafiken.

- Jag tror vi måste vara uthålliga så att folk vet att de kan lita på att bussen kommer för att de ska ändra sina vanor, säger hon.
Hon ser även problem med omstrukturering av skolan för att möta vikande elevantal. Samtidigt ökar antalet äldre och kräver mer av äldreomsorgen. Här hoppas hon mycket på satsningen på de 55+ boenden som planeras.

Mer läsning

Annons