Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrof om stationen stängs

HOFORS
Det vore katastrof om polisstationen i Hofors stängs. Det betonar Johan Eriksson som driver FotoJohan. Han har de senaste tre åren haft över 15 inbrott och han är djupt oroad.

Annons
- Jag har redan haft problem att få försäkra firman och nu kan det bli omöjligt och då tvingas jag lägga ner, säger han.
Han har varit tvingad att byta bolag en gång och försäkringsbolagen räknar med att efter tre inbrott är ett företag ointressant som försäkringstagare, med andra ord olönsamt. Johan Eriksson uppskattar att varje inbrott kostar i storleksordningen 200 000 kronor.
Han pekar också på effekten av polisens nedläggning på andra orter som direkt innebär en ökad brottslighet.
Lika bekymrad är Arne Evertsson, SparArne, som driver två livsmedelsbutiker.
Han tycker att de tio år han varit i Hofors visat på trenden av en avveckling så en nedläggning av polisstationen kommer inte helt oväntat.
- Samtidigt är det här en otroligt allvarlig fråga sett ur kommunens perspektiv, betonar han.
Allt prat om att locka folk till Hofors faller om inte säkerheten kan bli bättre och därför slår en nedrustning av polisen på hela kommunens framtid. En effekt blir också att företagarna tvingas alltmer anlita privata vaktbolag till stora kostnader.
Riktigt lika bekymrad som företagarna är inte kommunalrådet Marie-Louise Dangardt. Visserligen är det synd om Hofors skulle förlora sina poliser och polisstationen stängas, men om alternativet blir en väl fungerande patrullverksamhet kan det ge samma eller till och med bättre trygghet.
Problemet har varit den låga bemanningen som fått till följd att stationen varit obemannad många dagar.
- Jag tycker det är synd att våra duktiga poliser ger upp för de har varit jättebra, säger hon och självklart är att Hofors måste jobba för att ha poliser på orten.
Det är viktigt att inte heller förstora problemet och skapa otrygghet.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons