Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för mottagande av flyktingar i Hofors

HOFORSI morgon, torsdag, kommer den första gruppen flyktingar till Hofors. I dag står 78 platser klara i lägenheter runt om i centralorten. Den centrala administrationen finns inrymd i gamla polishuset och samordnare Elisabeth Östling med personal håller på att ha allt klart.

Annons
- Däremot är rekryteringen av personal för enheten, sex personer och enhetschef, framöver inte färdig ännu, säger hon.

Den första gruppen asylsökande som kommer har varit i Sverige mindre än 14 dagar och uppgifterna som Elisabeth Östling har i dag är att de kommer från Bosnien.
De placeras i lägenheter som är grundmöblerade med köksbord och stolar, den nödvändigaste köksutrustningen, en säng med madrass, täcke och kudde för var och en liksom sittplats i en soffa. I varje etta ska två personer bo, i tvårummarna fyra personer och i treorna sex personer. I arbetet med att få lägenheterna i ordning deltar asylsökande från Fors.

Elisabeth Östling som hittills varit med och byggt upp fyra nya enheter i landet har bara lovord om mottagandet i Hofors för den nya enheten.

- Alla är positiva och vi ser inga direkta problem, det ska bara fungera, betonar hon.

Får information
När flyktingarna inkvarterats i sina lägenheter kommer en informationsfas där de informeras om rättigheter och skyldigheter liksom skrivna lagar i vårt samhälle.

Hon räknar med att det inte ska bli några problem och hoppas på bra kontakt med allmänheten. Hon välkomnar också synpunkter från allmänheten och inom kort ska enheten ordna ett Öppet hus för hoforsborna.

Sammantaget är målet satt till 200 asylsökande till enheten i Hofors. Generellt är en tredjedel barn och Elisabeth Östling räknar med att samhället klarar den mängden utan problem. Däremot är sjukvården en begränsande faktor där man satt taket till 200 för att klara ge alla adekvat vård.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons