Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassen stöttar Jasmin

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Kamp mot utvisning. Hela klassen står enig i sin kamp för att Jasmin Muminovic, i vit tröja och pannband, ska få stanna på Hagaskolan i Hofors.

HOFORSFamiljen Muminovic från Bosnien hotas av utvisning.Familjens båda söner går på Hagaskolan. Där förbereder nu elever och lärare protestaktioner.

Annons
Namnlistor cirkulerar och på torsdag blir det en stor manifestation med fackeltåg med deltagare från både Hagaskolan och Petreskolan.
Manifestationen hålls på Skänktorget och efter tal av bland annat elever så fortsätter aktionen i kyrkan där kyrkoherde Martti Halming håller i trådarna.
Jasmin Muminovic, som går i åttonde klass på Hagaskolan, är bekymrad. Han har bott två och ett halv år i Sverige, lärt sig svenska och klarar skolan mycket bra. Nu ska han och hans lillebror Alijja utvisas.
- Jag hoppas naturligtvis få stanna, vi har inget att komma hem till i Bosnien, betonar han.

Släkt i Hofors
Här i Sverige finns sedan tio år två farbröder och för tre år sedan kom en tredje farbror. Alla har fått uppehållstillstånd, medan däremot familjen Muminovic inte ansesha tillräckliga skäl för att få stanna.
Det har upprört Jasmins klasskamrater. Jasmin är klassombud i elevrådet och sköter skolan bra, dessutom är han mycket duktig i idrott.
- Jag ska nog prata i samband med manifestationen för att uttrycka att vi vill ha Jasmin och familjen kvar här, säger klasskompisen Per Brandström, som hoppas på stöd från massmedia för att uppmärksamma familjens öde.
Även lärarna på skolan med klassföreståndare Gunilla Holmquist i spetsen hoppas på stor uppslutning.
-Fem lärare har skrivit personliga brev för att ge vår bild av pojkarna och hur väl de anpassat sig i Hofors och i skolan.
- Det här är första gången som skolans elever och personal engagerar sig så här eftersom vi känner att det är speciellt, säger hon.
Hon betonar också att Hofors så väl behöver dessa nya invånare som vill jobba och sköter sig.

Rosas av vd
Båda föräldrarna, mamma Sabetja och pappa Mehmedalija, jobbar på Uplands Paj. Där är vd Georgios Lazaridis orolig att kanske förlora två av sina nyanställda.
Georgios har bara lovord för familjen.
- För oss vore det närmast en katastrof om de försvann, säger han.
Från företaget har man också skrivit brev till Migrationsverket för att påverka beslutet och få familjen kvar i Hofors.
Även politiker från samtliga partier planerar att visa familjen Muminovic sitt stöd i samband med torsdagens manifestation.
- En förfrågan till representanter för partierna visar att alla ställer upp, berättarGunnar Lindberg, mp.
Han hoppas att den manifestation som skolorna dragit igång ska göra att hela Hofors engagerar sig.
Handlaren Arne Evertsson hoppas att även företagare ska finnas med i tåget.
Han har själv två söner som går i samma klass som pojkarna Muminovic och har lärt känna dem genom ungdomsfotbollen.
- Det finns inget sunt förnuft i att familjen ska utvisas, betonar han.

"Inhumant"
Han pekar på de båda barnen som nu fått en fast tillvaro efter sina snart tre år i Sverige. Därför är det direkt inhumant att utvisa dem.
Han poängterar att för Hofors gäller det också invånare som man riskerar att förlora.
För en utflyttningsort borde det därför vara ytterst angeläget att behålla åtminstone de som vill vara kvar och har jobb.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons