Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan klämtar för Bodås Svamp

/
  • ARKIVBILD Svampodling. Kerstin Hedlund plockar på bilden från 1997 champinjoner hos Bodås Svamp, som nu hotas av nedläggning.

HOFORS
Bodås Svamp hotas av nedläggning om företaget inte kan ordna nytt kapital. Styrelseordförande Lars Tjernström, är djupt bekymrad.

Annons
- Problem med komposten och en mycket tuff konkurrens är huvudorsakerna till våra svårigheter, säger han.
Bodås Svamp rekonstruerades efter en konkurs förra året. Vid rekonstruktionen gick de anställda in som delägare och med starta eget-bidrag har de drivit verksamheten vidare.

Nytt kapital
I augusti går tiden för bidrag ut och kan inte odlingen ordna nytt kapital hotas anläggningen.
- Vi går på noll nu trots bidragen, säger Lars Tjernström.
Under våren har kompostproblem gjort att svampen växer långsammare än beräknat. Det har gett lägre skörd och företaget har vid vissa tillfällen tvingats hoppa över en plockning för att hålla odlingscykeln.
Ett problem för Bodås Svamp är prisbilden. Företaget får inte räkna svampen som Kravodlad då halmen i komposten inte uppfyller kravet.

Olika krav
Däremot får europeiska odlare räkna sin produktion som Kravodlad även om den odlats under samma betingelser, eftersom det är godkänt i EU. Kravgodkänt odlad svamp betingar ett högre pris som företaget inte kan utnyttja.
- Det är helt orimligt att Sverige har andra regler som missgynnar svenska företag, säger han.
Konkurrensen från Polen har ökat kraftigt de sista åren. De polska odlarna gör allt för att slå ut sina konkurrenter före inträdet i EU som kommer att öka de polska priserna. Dessutom har de lyckats bättre med sin odling och får högre skördar.
I Bodås har odlingskamrarna inte tillräcklig luftomsättning och ventilation för att medge en kontinuerlig bevattning. Dessutom är varje odlingskammare i Bodås unik och den enhetlighet som finns i de polska odlingarna saknas.
- Det är med andra ord mycket som talar emot oss nu, säger Lars Tjernström.

Intresse finns
Ändå är inte hoppet ute då komposttillverkaren har visat intresse att gå in. Kompostföretaget är redan i dag största enskilda ägare och Bodås Svamp företagets största kund.
Lars Tjernström pekar även på möjligheter att göra försäljningen billigare. En distributör har visat intresse att sälja direkt till butiker utan att gå över grossistledet, vilket kan ge högre vinst.

Sju-åtta ton
I dag ligger produktionen på mellan sju och åtta ton i veckan. Målet är en produktion på tio ton, vilket skulle förbättra läget avsevärt.
Lars Tjernström räknar med att det inom kort blir en extra bolagsstämma där framtiden för företaget ska diskuteras.
För närvarande har företaget närmare 70 personer på lönelistan.

Landshövdingen
I dag kommer landshövding Christer Eirefelt på besök till Bodås Svamp. Hofors kommun är den sista kommunen i landshövdingens rundresa i länet. Han ska då bland annat få ta del av problemen och Lars Tjernström hoppas på hjälp vad gäller de Kravregler som drabbar företaget.
Förutom besöket på Bodås Svamp ska landshövdingen även besöka ScanArc.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons