Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivskärare ville inte döda

HOFORS Den 20-årige Hoforsbo som misstänks för att ha skurit upp halsen på en annan man i Hofors, kan inte ha haft för avsikt att döda med tanke på det vapen han använde sig av.

Annons

Det anser tingsrätten och dömer 20-åringen till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel och olaga hot - inte försök till mord som vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand yrkat på.
Försvararen Lars Ståhlberg är nöjd.
- Mannen var inte ute efter att döda, snarare efter att skada eller märka, säger han.
Det var efter ett krogbesök i Hofors i början av oktober som bråk uppstod på Faluvägen. 20-åringen ska då ha skurit en 40-årig man i halsen. Den dömde förnekar anklagelserna och hävdar att mannen själv måste ha skurit sig.
Men ett vittne påstår att 20-åringen skar sitt offer med en så kallad brytbladskniv, med utfällbara skenor. Kniven har aldrig återfunnits, men tingsrätten valde att gå vittnets linje.

Eftersom en sådan kniv sällan används med mer än ett blad utskjutet, som dessutom lätt åker in om det utsätts för press, anser rätten att 20-åringen inte utsatte offret för livsfara. Även om 40-åringen fick två långa skärsår i ansiktet så var inte såren särskilt djupa, konstaterar en läkare. Men åklagaren Mikael Hammarstrand ifrågasätter domen.
- Resonemanget om kniven är i och för sig övertygande, men betyder det här att alla som försöker döda med en brytbladskniv går fria framöver? undrar han.
Han tänker sätta sig in i domen grundligt och sedan överväga ett överklagande.
- Även om jag inte kan bevisa att mannen var ute efter att döda, så går det kanske att höja straffgraden, säger han.
Senast 2 december ska domen överklagas.

Maria Carlsson
026-15 96 25
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons