Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen skyldig att satsa på skolan

HOFORS
Folkhemmet i Hofors Torsåker skrev i februari till Skolverket och framhöll att Hofors kommun inte satsar tillräckligt med pengar på skolan. Speciellt Hagaskolans rektor har sökt extra medel för att kunna ge nödvändig hjälp åt svaga elever, eftersom ovanligt många elever från Hagaskolan inte klarar behörighetskravet till gymnasieskolan.

Annons
Alla äskanden har emellertid avslagits med hänvisning att inga extra resurser finns.
Nu har Skolverket svarat och klargör att kommunen har skyldighet att ge nödvändiga resurser till skolan. Kommunen får inte underlåta att ge pengar till skolan för stöd till eleverna med hänvisning att resurserna inte räcker. Krävs det extra resurser är kommunen skyldig att svara för de extra pengarna.
Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt ser annorlunda på saken. I Hofors får alla skolor samma summa för sina elever, däremot skiljer det på hur pengarna används. Hon ser brister i organisationen som en grund för att det finns skillnader mellan elevernas kunskapsnivå och möjlighet att nå godkända betyg för gymnasiebehörighet.

Extra timmar
Från barn- och ungdomsnämnden finns redan en satsning på extra lärartimmar för att ge eleverna på Hagaskolan stöd eftersom många elever under flera år fick färre undervisningstimmar. Ett ärende som just nu utreds på Skolverket också efter anmälan av Folkhemmet.
Som GD tidigare redogjort för finns i dagsläget inget som tyder på att antalet timmar varit olagligt lågt.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons