Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromiss om jobben

HOFORS I förrgår avslutades de centrala förhandlingarna mellan Metall och Ovako i Hofors. Resultatet blev att färre än de 120 varslade tvingas sluta på grund av arbetsbrist.

Annons
Men först i nästa vecka, då de berörda meddelas, blir förhandlingsresultatet offentligt.

I oktober varslade Ovako Steel 120 kollektivanställda om uppsägning. Orsaken var den låga orderingång som företaget haft en längre tid och någon vändning kunde inte skönjas.Förhandlingarna mellan det lokala Metallfacket och företaget kärvade. Företaget vill säga upp en hel del trotjänare med många tjänsteår då de ansågs sakna nödvändig kompetens.
De lokala förhandlingarna strandade strax före jul och centrala förhandlingar startade.

Ingen av de berörda parterna vill idag säga något om hur många som kommer att tvingas sluta, men de bekräftar att det är färre än de 120 som varslats.
Ett antal av de äldre kommer också att erbjudas avtalspension, i princip efter tidigare modell. Men det blir inget generellt erbjudande utan berörda personer handplockas.
Facket har också nått framgång och fått till stånd ett antal omplaceringar i stället för att äldre ska tvingas gå med motiveringen att de saknar nödvändig kompetens.
Även 50 tjänstemän varslades i oktober, 20 i Hällefors och 30 i Hofors. Förhandlingarna avslutades redan före jul och av de 30 som varslades i Hofors erbjöds 20 avtalspension enligt den tidigare modell som företaget använt. Några tvingas dock sluta, uppsagda på grund av övertalighet.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons