Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontot väcker stark kritik

HOFORS
- Det är ju varken mina eller kyrkans pengar utan församlingsbornas som man utnyttjat. Jag blir så arg att jag saknar ord, säger Göran Nyström, moderatledamot av kyrkorådet.

Annons
Han anser att det hela är moraliskt fullständigt förkastligt. Som ledamot i kyrkorådet är alla ansvariga för församlingens ekonomi.
Han anser att det hela är mycket allvarligt och tvekar inte att kräva ordförande Kurt Lindbergs avgång när frågan kommer upp i kyrkorådet.
Kyrkoherde Martti Halming, som varit kyrkoherde i drygt ett år, har tills helt nyligen varit ovetande om kontot. Han har i dag fått viss information, men många frågetecken återstår, inte minst varför kontot skapats överhuvudtaget. Han fördömer hela handlingssättet och anser att revisorerna nu måste gå till botten med hela ärendet.
- Det här känns naturligtvis helt fel, man ska definitivt inte utnyttja församlingen på det här sättet, säger han.
Förre kyrkoherden Fredrik Lautmann som slutade i december 2000 har inte haft någon vetskap om kontot. Han framhåller också att han hela tiden pratat med revisorerna för att hålla en bra kontroll på redovisningen. Ändå har kontot funnits och utnyttjats.
Även om en av de förtroendevalda revisorerna, Sigvard Claesson, inte vill föregripa revisorernas rapport är han mycket starkt kritisk till kontot och hur det utnyttjats.
- Det här låter otroligt illa och helt oacceptabelt, betonar han.
Han vill däremot inte uttala sig om huruvida Kurt Lindberg kan sitta kvar som ordförande efter avslöjandet. Det är en helt annan fråga, en förtroendefråga som han vill ta ställning till senare.
Hela den ekonomiska redovisningen och revisorernas rapport hoppas Sigvard Claesson ska finnas till kyrkorådets möte på onsdag.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons