Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kråknäsjärnet visas i Torsåkers kyrka

/

Nu finns åter det unika Kråknäsjärnet att beskåda i Torsåker. Kopior av ämnesjärnen och smältorna som visar att det i bygden finns 2 000 års tradition av obruten järnhantering.

Annons

Det var under högtidliga former som utställningen om Kråknäsjärnet öppnade i Torsåkers kyrka förra veckan. Ett 90-tal personer fanns på plats för att se kopior av järnen och lyssna till Marta Lindeberg som just färdigställer en avhandling vid Stockholms universitet om de spadformiga ämnesjärn som hittats i södra Norrland.

Utställningen i kyrkans vapenhus är till för att visa de unika fynden för en bredare allmänhet och ett led i projekt Kråknäsjärnet. Projektet är ett samarbete mellan länsmuseet och föreningen med stöd av medel från Gästriklandsfonden.

De tolv ämnesjärnen hittades 1993 av Jonny Skogsberg på Kullbacka på Kråknäset och är daterade till tiden kring Kristi födelse. Det gör fyndet till det äldsta kända i Europa.

Strax intill låg två stora järnsmältor, luppar som är daterade till 400–500-talet efter Kristus.

Även de är unika då de var helt obearbetade och kan ge kunskaper om framställningsprocessen och ugnarna. Järnet i lupparna var av hög kvalitet och ovanligt rent.

Marta Lindeberg berättade om sin forskning. Ämnesjärnen är ett halvfabrikat och ännu har ingen löst gåtan varför de ser ut som de gör. Men spadformiga ämnesjärn fanns under en tidsperiod av 1 000 år.

De har i huvudsak hittats i södra och mellersta Norrland. Sammanlagt finns uppemot 500 fynd. De påträffas oftast i depåer med flera tillsammans.

Marta Lindeberg anser att detta kan tolkas som spår av en rituell handling, vilket även lokaliseringen tyder på. Depåerna finns i bygdens utkant, på eller vid berg eller vid övergångar över vatten. Bara i ett fåtal fall har ämnesjärn påträffats i gravar och i gravfält.

– Eftersom det var en utpräglad fruktbarhetsreligion kan nedgrävningen peka på att man ville ge tillbaka malmen till naturen, säger hon.

Originalen av ämnesjärnen och lupparna från Kråknäset visas sedan 2003 på länsmuseet i den permanenta arkeologiska utställningen Spår av liv.

Mer läsning

Annons