Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoanställd åtalas för narkotikabrott

HOFORS
Nu åtalas den kyrkoanställde man i Hofors, som sedan före jul misstänks för narkotikabrott tillsammans med sin fru. Mannen åtalas för narkotikabrott samt för olovligt innehav av olovligt tillverkad sprit. Han har tidigare erkänt båda brotten, men har i senare förhör ändrat delar av sitt vittnesmål.

Annons
Ändrade uppgifter
- Han har tagit tillbaka uppgifter som han lämnat i polisförhören. Därför har jag även kallat en polis att vittna om vad han egentligen har sagts, säger kammaråklagare Anders S Petterson.
Den kyrkoanställde mannen har varit avstängd från sitt jobb sedan brottsmisstankarna mot honom och hans fru blev kända. Nyligen sade han upp sig från sin tjänst inom Svenska kyrkan. Han misstänks för innehav och bruk av amfetamin medan hans fru även misstänks för att ha överlåtit amfetamin. Det senare kan rendera ett fängelsestraff.
- Det är ett artbrott och då är vi uppe i fängelsenivå. Är det bara bruk och innehav så rör det sig troligen om böter, säger Anders S Petterson.
I förhör har mannen berättat att hans fru flera gånger har sålt amfetamin till olika personer i deras bostad, en uppgift som han dock har tagit tillbaka i senare förhör.
Det var för ungefär ett år sedan, uppger han, som han själv började använda amfetamin mot sin höftvärk. Han berättar att paret sedan dess flera gånger har köpt amfetamin tillsammans och att de sedan har delat på narkotikan.

Frun nekar till brott

Hans fru nekar dock till alla anklagelser om brott. Hon förnekar att hon tillsammans med sin man skulle ha köpt och brukat narkotikan och hon har heller ingen förklaring till hur det amfetamin som polisen hittade i ett skåp i bostaden har kunnat hamna där. Hon uppger dock att hennes man "brukar ta lite amfetamin" mot värk i höften. Trots att det i en provtagning konstaterats att kvinnan var narkotikapåverkad när polisen slog till mot parets bostad förnekar hon att hon brukat narkotika.
Det var vid en husrannsakan hemma hos paret strax före jul som polisen, förutom narkotika, även fann 34-årige Mats Sjöblom från Järbo, väl känd i narkotikasammanhang av polisen.

Husrannsakan
Det fattades då beslut om att också göra en husrannsakan i Mats Sjöbloms bostad. Där gjorde polisen det rekordstora beslaget på två kilo outspätt amfetamin. Dessutom hittades vapen och ammunition.
Mats Sjöblom dömdes i slutet av januari av Sandvikens tingsrätt till sju års fängelse för grovt narkotikabrott och vapenbrott. En analys av narkotikan visade dock att amfetaminet som beslagtogs hos paret i Hofors inte hade samma ursprung som det som hittades hos Mats Sjöblom i Järbo.
Hos paret i Hofors beslagtog polisen även olovligt tillverkad sprit.
När en rättegång mot paret kan bli av är oklart.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons