Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkokamrer polisanmäls

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Inkallad hjälp. Kontraktsprost Håkan Wallsten och stiftsjurist Anders Sandström har kallats in för att hjälpa Hofors församling sedan det upptäckts frågetecken i den ekonomiska redovisningen med bland annat hemliga konton.

HOFORS
Kyrkorådet i Hofors polisanmäler sin tidigare kamrer. Anledningen är att det finns så många oklarheter och frågetecken i den ekonomiska redovisningen. Samtidigt släpper kyrkorådet alla handlingar rörande det intressekonto som funnits och där anställda och förtroendevalda kunnat låna gratis av församlingen.

Annons
Detta berättade församlingen vid en presskonferens efter ett extra kyrkorådsmöte som snabbinkallats i går eftermiddag. På plats fanns förutom stiftsjurist Anders Sandström även kontraktsprost Håkan Wallsten som av stiftet kallats in för att hjälpa församlingen.
Ingen vill i dag uttala sig om det fattas pengar i kassan, därtill finns alltför många frågetecken och endast de handlingar som rör intressekontot lämnas ut till offentligheten.
- Alla handlingar ska finnas tillgängliga på onsdag, men bara från de två senaste åren eftersom det inte är möjligt just nu att blicka längre bak, betonade kontraktsprost Håkan Wallsten.

Misstänkt för knarkbrott

Anledningen är bland annat att församlingen bytt ekonomisystem tre gånger och kamreren som handhaft intressekontot inte längre finns kvar.
Det var i samband med att kyrkans kamrer blev misstänkt för narkotikabrott som kyrkorådet begärde en extra revision. Samtidigt blev kamreren avstängd från sitt jobb och häromveckan slutade han på egen begäran.
I samband med revisionen upptäcktes det intressekonto som GD kunde avslöja förra veckan. Ett konto som inte redovisats för kyrkorådet. Kyrkorådets ordförande, Kurt Lindberg, som själv utnyttjat kontot, var ångerfull och menade att kontot borde ha redovisats öppet.
Det finns fortfarande många frågetecken kring intressekontot, hur länge det funnits, vilka som känt till det och utnyttjat det och för vilka ändamål. I dag är klart att anställda och förtroendevalda kunnat köpa in bland annat eldningsolja och genom samköp med församlingen fått bättre rabatter. Sedan har fakturan hanterats av församlingens kansli med avdrag på lön respektive arvode.
- Någon misstanke om brott när det gäller intressekontot finns inte, framhöll stiftsjurist Anders Sandström.

Får fortsatt förtroende
Genom att hela den ekonomiska situationen nu handlagts på ett extra kyrkorådsmöte kommer den frågan inte att tas upp vid rådets ordinarie möte på onsdag. Enda punkten med anknytning till ekonomin blir att församlingens kamrer sagt upp sig.
En färdig revisionsrapport över församlingens ekonomi kommer inte heller att bli klar förrän tidigast om ett par veckor.
Kyrkorådets ordförande Kurt Lindberg har också fått fortsatt förtroende från ett enigt kyrkoråd så länge utredningen pågår.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons