Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkokamrern körs på porten

HOFORS
Nu ska kyrkokamreren och hans hustru ut ur den bostad som kyrkan äger. Kamreren har fått ett uppsägningsbrev och samtidigt en avisering om en mycket kraftig hyreshöjning på 17 procent från den första juni.

Annons
Kamreren slutade sin tjänst i församlingen på egen begäran i samband med att hans brottsliga narkotikahantering blev känd.
Han har även polisanmälts av församlingen anklagad för oredlighet i hanteringen av kyrkans pengar.
- Församlingen har ingen rätt att vräka sin tidigare kamrer från den bostad han betalar hyra för, säger advokat Lars Ståhlberg som representerar makarna.
Bostaden är på intet sätt att betrakta som tjänstebostad, båda makarna står gemensamt för hyreskontraktet.
Dessutom gäller enligt hyreskontraktet en avtalad uppsägningstid om tre månader innan kontraktet, som förlängs årsvis, går ut. En avhysning kan alltså tidigast ske vid kommande årsskifte.
Advokat Ståhlberg anser att hyreshöjningen är direkt oskälig och tycker att församlingen med sin hantering av bostadsfrågan försöker dra bort uppmärksamheten från den skandal som uppdagats.
- De borde lugna ner sig och följa reglerna, det här slår bara tillbaka på dem själva, säger han.
Kyrkorådets nye ordförande Roland Zackrisson motiverar uppsägningen med att församlingen behöver fastigheten som bostad till den nye komminister som anställts.
Att församlingen vill höja hyran kraftigt i fastigheterna på Djupdalsgatan och Kanalgatan är motiverat utifrån en stor eftersläpning.
- Vi har valt en nivå som motsvarar hyrorna i övrigt i Hofors, säger han.
Han har inte sett brevet från advokat Lars Ståhlberg och vill därför inte kommentera om kyrkorådet hanterat ärendet felaktigt.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons