Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoordförande i Hofors tvingas avgå

HOFORS
Kyrkorådets ordförande Kurt Lindberg har avgått på en direkt uppmaning av arbetarekommunens ordförande Hans Forsberg.

Annons
Orsaken var Gefle Dagblads avslöjande förra veckan om ett hemligt intressekonto. Ett konto som dök upp vid en pågående revision.
Till sist tog förtroendet från partiet slut. Ändå hade Kurt Lindberg så sent som i torsdags, vid kyrkorådets extra sammanträde, oreserverat förtroende från hela kyrkorådet, både partikamrater och opposition.
Ett förtroende som åtminstone skulle gälla så länge utredningen pågår och som gäller de ekonomiska förehavanden som förekommit i församlingen med brist i kassan och privata räntefria lån från ett hemligt konto.
- Jag känner mig inte skyldig, men nu är jag fri och jag är beredd att ta konsekvenserna av mitt handlande, säger en besviken Kurt Lindberg.
Han menar att partiet aldrig tagit kontakt med honom när det varit positiva saker i församlingen.
När så en skandal seglar upp då kommer partiets agerande snabbt och hårt.
Arbetarekommunens ordförande Hans Forsberg som delgav Kurt Lindberg styrelsens enhälliga beslut om krav på avgång tycker att det intressekonto som avslöjades är en belastning för honom. Speciellt som bara vissa känt till kontot och inga beslut finns i kyrkorådet.
- Det här en sådan fråga där det skulle vara öppenhet och beslut, det är en moralisk fråga eftersom vissa kunnat skaffa sig en förmån, säger han.
Även om Hans Forsberg inte själv fått propåer från medlemmar om avhopp från partiet efter avslöjandena har andra styrelseledamöter haft kontakt med upprörda medlemmar. Han utesluter därför inte att avslöjandena har skadat partiet.
Kurt Lindberg har arbetat över 20 år inom församlingen som förtroendevald, både som kyrkofullmäktiges ordförande och sedan slutet av 1980-talet som kyrkorådets ordförande.
Han var en av de drivande krafterna bakom tillkomsten av det nya församlingshemmet, Djupdalen.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons