Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätts-ja till skolskjuts

HOFORS
Nu har Petter Peltonen från Torsåker fått rätt av länsrätten. Sonen Måns har rätt till skolskjuts även de veckor han bor hos honom.

Annons
Därmed upphävs det beslut som barn- och ungdomsnämnden i Hofors fattade i januari.
Måns Peltonen, född 1991, bor varannan vecka hos pappa i Berg och varannan vecka hos mamman som bor i Fors. Han är dock folkbokförd hos mamman vilket gjort att kommunen inte ansett honom vara berättigad till skolskjuts även från pappan.

Regeringsrätten
I slutet av förra året slog regeringsrätten fast att barn som bor växelvis hos mamma och pappa ska ha rätt till fri skolskjuts från båda föräldrarna till skolan. Det beslutet gav Petter Peltonen hopp om att få rätt och han lämnade återigen in en ansökan till barn- och ungdomsnämnden.
Nämnden beslutade dock att avslå ansökan eftersom man ansåg att domen enbart gällde att ersätta kostnaden för busskort.
- I det här fallet handlar det ju om skolskjuts med taxi, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt som tidigare var ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Petter Peltonen överklagade dock nämndens beslut till länsrätten. Han hänvisade bland annat till domen i regeringsrätten. Han fick rätt av länsrätten som bland annat skriver att en begränsning av rätten till kostnadsfri skolskjuts strider mot den lagstadgade principen om kostnadsfri grundskoleutbilning. Länsrätten upphäver alltså kommunens förslag eftersom det strider mot lagen.
- Om de säger att det är på det sättet, då är det så, kommenterar Marie-Louise Dangardt.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons