Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet tog plötsligt slut

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM För ung. Hoforstjejen Helena Thölix vilar på Hofors kyrkogård, som en gång utnämnts till Sveriges näst vackraste. I mars mördades Helena med två skott i Rotebro norr om Stockholm.

HOFORSDagen då hösten gör sig påmind för första gången rullar vi upp framför huset där Helena Thölix växte upp.

Annons
När vi kliver ur bilen ser vi dammen där hon badade sent om höstarna och stallet där hon skötte om sina hästar för bara något år sedan.
Nu är hon död.
I mitten av mars blev Helena Thölix från Hofors känd som den 21-åriga kvinnliga väktaren. Hon mördades med två skott av en annan väktare, en 29-årig man som hon nyligen haft ett kortare förhållande med.
Flera vittnesmål pekar åt samma håll: han hade problem med pengar och kunde inte betala tillbaka de 6 000 kronor han lånat av henne.
Hon behövde sina pengar för att genomföra sitt livs resa. I april skulle det bära av till Australien med barndomsvännen från Hofors som hon bodde tillsammans med norr om Stockholm.
Väktarjobbet tog hon för att fixa pengar till resan. Egentligen ville hon bli pilot, ett tag till och med stridspilot.
- Hon var en riktigt tuff tjej, var aldrig rädd. Hoppade bungy jump och så. Jag har heller aldrig sagt åt henne att akta sig för något. Det brukar ju vara de rädda barnen som slår sig, säger Helenas mamma Bibbi Morell.

Vinster i tävlingar
Hon visar oss in i rummet innanför köket. Där står rader med nagellack och hårspray på en hylla framför en spegelvägg och ovanför speglarna hänger mängder av rosetter. Det är vinster från olika hästtävlingar. Jag hade nästan kunnat gissa att det inte var dressyr utan fälttävlan som låg Helena Tölix varmast om hjärtat.
- Det var mer Helena. Hon tog sig faktiskt ända till juniorlandslaget, men gick omkull i tävlingen innan EM. Det gjorde henne hemskt besviken för hon var en riktig tävlingsmänniska, säger Bibbi Morell medan hon visar oss några fotografier.
Helena Thölix gick för tre år sedan ut Björkhagsskolan i Hofors. Sedan bar det av till Gran Canaria och ett jobb som inkastare på en svensk pub.
På ett par vykort hon skickade hem läser jag om snorkling och "jättehäftiga fiskar".

Reslust
Efter det äventyret bodde hon ett tag hos sin syster i Helsingborg och läste sedan ett naturvetenskapligt basår vid Göteborgs universitet, som ett led i pilotplanerna. Men reslusten var mer akut och Helena Thölix anslöt sig till sin väninna som redan börjat arbeta som väktare norr om Stockholm.
- De trivdes bra och verkade ha en bra sammanhållning bland väktarna. De brukade träffas på en mack i Upplands Väsby på nätterna när de jobbade, berättar Bibbi Morell.
Det var en av vännerna hon fann där som höll i vapnet den 16 mars.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons