Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löneförhöjningar knäcker nämnd

HOFORSOmsorgspersonalen har i år fått kraftiga löneförhöjningar. Det slår hårt mot omvårdnadsnämnden som har en personalintensiv verksamhet.

Annons
Dessutom ändrades utbetalningarna av semesterlönen genom att ett års retroaktiva semesterlöner betalades ut. Sammantaget ligger löneutbetalningarna på runt 2,5 miljoner kronor över budget. Problemet har varit att förändringarna inte rapporterats till omvårdnadsnämnden som inte kunnat påverka budgetutfallet.
- Men vi ska ändå slå fast att de är väl värda sina löneförhöjningar, fast det är olyckligt för vår budget eftersom vi inte kan spara någon annan stans, säger omsorgschef Gunn-Britt Grohp.

Får konsekvenser
För kommunen får det också konsekvenser eftersom kommunen genom avtalet med staten ska sänka bruttokostnaderna, men som nu i stället ökar. Klarar kommunen inte de avtalade 20 miljonerna minskar bidraget, 17 miljoner, från staten, proportionellt. Det innebär att varje förlorad miljon är värd drygt 1,8 miljoner kronor.
Sammantaget hamnar årets underskott för omvårdnadsnämnden på fyra miljoner kronor. I underskottet ingår även personalförstärkningar inom tre enheter för att minska vårdtyngden för de anställda. En nödvändig åtgärd eftersom långtidssjukskrivningarna ökat kraftigt på grund av arbetsbelastningen.
En miljon kostar sjuksköterskebristen där kommunen tvingats anlita bemanningsföretag. Problemet ska vara löst innan årsskiftet hoppas Gunn-Britt Grohp, som lyckats rekrytera tre nya sjuksköterskor.

Klarar inte budgetram
Omvårdnadsnämnden klarar inte heller för nästa år att nå sin budgetram. Enda sättet skulle vara att minska på personalen, men här sätter Gunn-Britt Grohp stopp. Hon är förutom omsorgschef även medicinskt ansvarig sjuksköterska och har ansvar för att garantera den medicinska säkerheten. Hon betonar att kommunen klarar inte uppfylla lagens krav om en god omvårdnad med minskad personal.
- Då kan jag inte längre ta ansvar för verksamheten, säger hon.
Hur omvårdnadsnämnden ska spara blir därför en fråga för ekonomiutskottet som även fått ta ansvar för barn- och ungdomsnämndens besparingar.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons