Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad brandövning

/
  • Foto: LASSE WIGERT Hävaren räddade skoleleverna. Christer Hedström, Ahmed Muhammed, Rebecka Hägg, Annicka Andersson, Sandra Ly och Jessica Elfström från årskurs 8 var alla med i den första gruppen som räddades i liftkorgen undan lågorna och röken vid den fingerade branden.

HOFORS
Plötsligt ljuder brandlarmet på Petreskolan. En trappuppgång är helt rökfylld. Elever och personal strömmar ut ur skolan till den bestämda uppsamlingsplatsen och personalen börjar kontrollera att samtliga elever, nära 450 personer, finns med.

Annons
En klass saknas, elever och personal är instängda av röken. När brandbilarna efter några minuter kommer till skolan får de information om branden. De åker snabbt runt skolan till klassrummet. Upp med liften och så börjar eleverna plockas ut ur skolsalen på andra våningen.
- Det här var så kul att vi gärna har fler brandövningar, påpekade två av killarna som just kom ur korgen.
Det blev ingen panik och inga eleverna blev ledsna. Men det hann bli rätt kallt för många elever som rusade ut utan att hinna ta med ytterkläderna. Nu var det bara en övning, men det kunde lika gärna ha varit verklighet. Rektor Barbro Risberg var nöjd efter övningen.
- Räddningstjänsten gjorde bedömningen att alla skulle ha klarat sig och alla handlade rätt, säger hon.
Nu ska utrymningen utvärderas och några småsaker rättas till.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons