Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadssugna trotsade regnet

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Kommers. Lokalt odlade pumpor och morötter trängdes bland paraplyer när Torsåker förvandlades till marknadsplats.

TORSÅKER
Torsåkers bygdemarknad är en riktig marknad. En sån där gammeldags marknad med hemkokt sylt och slänggungor, befriande ren från krimskrams och kommersiellt jippo.

Annons
- Jag brukar åka hit men aldrig har väl vädret varit så dåligt som i år. Det är mer handgjort och hemodlat här än på andra marknader, säger Elisabeth Brolin från Sandviken och greppar sin kasse med frukt, grönsaker och blommor hon nyss inhandlat.
Trots ihållande regn och kalla vindar var den årliga marknaden hyfsat välbesökt. Men damerna som bakade tunnbröd i vätan och skolklasserna som puttat fram den mest högljudde i klassen att ropa "köp lotter" fick tidvis hålla hårt i tältdukarna.
I stånden fanns lokalt odlade morötter och stora pumpor, där fanns lingondricka och pappas senap, prydnadssaker och kött.
- Något slakteri har jag inte men ett styckeri och rökeri här i Torsåker. Vi samarbetar med ett slakteri i Avesta. Mest säljer vi, jag och frugan, här på marknaden men lite finns hemma i frysen om någon vill köpa. Det finns snart inga mindre slakterier kvar, berättade Jan-Olov Berglund och visade upp stycken med rökt fläsk och korvar för kunderna.
En liten bit bort mot kyrkan till, förbi positivhalaren och försäljaren av de lokala flaggorna fanns veteranerna. Riktigt gamla traktorer. En gång trotjänare men numera visningsobjekt.
MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons