Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Kerstin Hesselgren i centrum

/
  • Kerstin Hesselgren efterföljare. Samtliga tolv yrkesinspektriserna som besökteKerstin Hesselgrens hemort och samlingarna från hennes liv.Foto: ULF GRANSTRÖM

HOFORS
Kerstin Hesselgren från Hofors blev landets första yrkesinspektris 1906. Något som uppmärksammades speciellt i går när tolv medlemmar ur yrkesinspektörernas pensionärsförening besökte Hofors. Många av dem hade träffat Kerstin Hesselgren och haft henne som lärare under sin utbildning. Det blev ett mycket uppskattat besök på hembygdsgården och Kerstin Hesselgren-rummet som visades av Kerstin Hesselgrensällskapets ordförande Ingrid Elewall.

Annons
- Vi har träffats årligen i föreningen sedan 1982, men det är första gången vi får chans att besöka hennes hemtrakter och se samlingarna, betonade Karin Söfelde och Anna-Greta Wagner.

Mötte motstånd
Kerstin Hesselgren mötte många gånger motstånd när hon kom ut till olika arbetsplatser och detsamma har många av de äldre socialinspektörerna mött. När Ulla Dahlin från Härnösand kom ut och började 1949 med Västernorrland och Jämtland som arbetsfält var det tufft, speciellt på fjällhotellen.
- Men efterhand så fick man uppskattning för vårt arbete och behovet av en bra arbetsmiljö, säger hon och en ledstjärna i jobbet var att undvika förelägganden och att genom att skapa förståelse få arbetsgivarna att förbättra arbetsmiljön.
De kvinnliga socialinspektörerna jobbar främst mot olika kvinnoarbetsplatser.
I år stod Britta Sandberg, Gävle, som värd för träffen och besökarna ska även få se Stora Vall och länsmuseet under sina tre dagar tillsammans innan hemresan på torsdag.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons