Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarna kritiska till demokratin i Hofors

HOFORS Kommunpolitikerna gör inte sitt bästa för medborgarna och det är bara några få som bestämmer i kommunen. Det anser hoforsborna i en undersökning av den lokala demokratin.

Annons
Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå Universitet har genomfört en medborgarenkät för att utröna hur medborgarna uppfattar den lokala demokratin. Totalt har 12 000 personer tillfrågats i bland annat Hofors, Avesta och Hedemora.
Resultaten visar att Hofors skiljer sig från de båda andra. Hoforsborna var särskilt kritiska, två av tre ansåg att det är några få som bestämmer i kommunen och bara var tredje ansåg att kommunpolitikerna gör sitt bästa för medborgarna.
Ännu färre, bara var femte, tyckte att det går att påverka politikernas beslut.
Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt anser att svaren inte speglar verkligheten.
- Kanske tror folk att vi är några få som beslutar, men då ser man inte den demokratiska processen bakom, säger hon.
Hon tycker att det är bra att åtminstone var tredje vet att man kan påverka politikerna. Det ska förhoppningsvis väcka andra.

Även Kjell Höglin som varit kommunalråd i 23 år och härom året lämnade politiken tycker att den demokratiska processen fungerar i Hofors.
- Min bestämda uppfattning är att invånarna kan påverka oss, säger han.
En orsak till att bara en av tre anser att politikerna gör sitt bästa för medborgarna kan bero på att kommunen under många år arbetat med knappa resurser.
Britt Lindgren, c, och Hasse Backman, fp, tycker båda att det finns en bred demokratisk process innan beslut. Även om socialdemokraterna har egen majoritet finns ett inflytande från de övriga partiernas politiker. Samtidigt försöker de folkvalda göra sitt bästa utifrån de resurser som finns.
- Jag känner att folk kan påverka de politiska besluten genom att engagera sig och ta kontakt med oss, säger Hasse Backman.
Han hoppas att den motion han lagt om motionsrätt i kommunfullmäktige för hoforsborna kan öka medborgarnas känsla och möjlighet av påverkan innan beslut i kommunen.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons