Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metaloc varslar 25 då Ovako drar ner

HOFORS
Metaloc i Hofors AB lämnade i går in varsel på 25 personer. Det innebär att företaget ska minska sin personal med sammanlagt 29 personer eftersom fyra anställda varslats om uppsägning sedan tidigare. Om varslet slår full ut blir det bara 18 man kvar på företaget i Hofors.

Annons
- Orsaken är främst en för låg orderingång från Ovako som är vår överlägset största kund, säger platschef Anders Lööf.
Företaget arbetar med tillverkning av produktionsverktyg för ringtillverkning liksom svarvning av valsar och vinschar.
Som GD tidigare berättat går Ovako dåligt och främst är det rörverket som har problem. Stålproduktionen ska minska i höst och ett envist rykte gör gällande att rörverk 6 ska läggas i malpåse. Ett rörverk som stod klart i augusti 1998 och kostade runt en halv miljard. Rörverket byggdes för klena rördimensioner som då efterfrågades på marknaden. I dag är bilden annorlunda och de dimensioner som rörverket producerar är inte längre attraktiva. I investeringen ingick även en modern efterbehandling av rören med förbättrad kontroll av kvalité, sammanslagning av rörverk 4 och 5 till en enhet liksom ombyggnation på Kalla rör.
Bengt Lindahl, vd för Ovako Steel vill inte kommentera ryktet om en stängning av rörverk 6. Han bekräftar liksom tidigare att det sker en viss produktionsminskning i stålverket med färre skift under hösten. Han har tidigare också bekräftat att lönsamheten inte är bra och han är orolig för företagets utveckling. Inte minst som stigande skrot- och oljepriser slår hårt mot lönsamheten.
Ovako Steel AB redovisade en förlust för andra kvartalet på 25 miljoner kronor. I mitten av oktober kommer rapporten över den ekonomiska utvecklingen från tredje kvartalet. En rapport som kan visa vilken väg Ovako kommer att gå.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons