Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motstånd mot byggplaner

/
  • Lyxvillor. Enligt ett alternativ ska sex villor på upp till 280 kvm byggas i området och tomterna gå ända ner till stranden.

HOFORSMotståndet var kompakt från de boende på Hammarvägen mot nya hus i området längs vägen upp mot Dammfallet. När kommunarkitekt Leif Holmqvist presenterade en skiss på villorna och tomterna möttes han av kraftig kritik.

Annons
- Tidigare löften om att inga fler hus skulle byggas i området är alltså ingenting värda, deklarerade en av de tiotalet närvarande.
Flera av de som i dag bor i området framhöll att de troligen kommer att flytta om exploateringen av området med nya hus förverkligas. Det blir stökigt, kraftigt ökad trafik och kommunens intentioner förstör det lugna fina område som finns i dag.

Tre olika alternativ
Tre olika alternativ för exploateringen presenterades: Dels åtta kedjehus dels två alternativ med sex fristående villor, de största med 280 m2. Tomterna kan variera i storlek och antingen bara nå ner till den gamla körvägen eller ända ner till stranden.
De boende som protesterade ansåg att det nya området skulle sänka priset på deras villor. Samtidigt är den del av Hammardammen som berörs mindre lämplig, eftersom den är grund och igenväxt med dyig botten.
Leif Holmqvist försökte framhålla att det fortfarande blir grönområden mellan det nya området och nuvarande villor samt att den ökade trafiken inta kan upplevas så störande.

"Viktigt gör kommunen"
- För kommunen är det viktigt att vi kan erbjuda bra boende för att locka fler till Hofors, men också hoforsborna ska ha möjlighet att bo bra, framhöll han i sin presentation.
De upprörda åhörarna poängterade att kommunen inte lockar några med de här tomterna utan förstör trivseln för dem som redan bor i området. De försökte i stället belysa andra områden i strandnära lägen som mer attraktiva.
Fördelen med området intill Hammardammen är att det blir billigt att exploatera med låga kostnader för gator, vatten och avlopp och dessutom ligger nära centrum.
Ärendet går nu vidare till miljö- och byggnämnden som har att ta ställning till om kommunen ska gå vidare i sin strävan med en exploatering av området.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons