Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödrop från Hoforspolisen

/
  • Arkivbild: ULF GRANSTRÖM Kris. Mikael Gustafsson, närpolischef i Hofors, säger att situationen vid Hoforspolisen är ohållbar.

HOFORS- Vi klarar inte av det. Vi drunknar i våldsbrott, högarna växer hela tiden. Samtidigt har vi en en stor grupp personer här i Hofors som som ständigt är inblandade i ganska grova brott.

Annons
Det säger Mikael Gustafsson, förtvivlad närpolischef i Hofors.
Förutom Mikael Gustafsson finns en närpolis på heltid och en kriminalpolis på deltid.
- På pappret finns fler, men där syns inte sånt som långtidssjukskrivningar eller att en finns i Kosovo och en annan i Gävle, säger han.

Hoppar själv in
Tre, fyra poliser till skulle kunna rätta till situationen hjälpligt, tror han. I dag får han, i den mån tiden tillåter, själv hoppa in som patrullerande polis tillsammans med den enda närpolisen.
- Jag ska som chef inte vara i yttre tjänst, men vad ska vi göra? Det är riktigt tufft. Men hur mycket man än försöker kan man inte klona sig. Vi räcker inte till. Det är ett stort och allvarligt problem.
Han säger att fallen av rattfylleri och hembränning är många i Hofors och tycks öka.
- Det kräver mycket resurser till det också. Det är otacksamt för oss som jobbar så mycket när allmänheten ändå tror att vi inte gör något.

För få poliser
Bristen på polisiära resurser är inget nytt och långt ifrån något unikt för Hofors. Det finns för få poliser i hela landet.
- Jag vet att de är för få i Gävle och Sandviken också. Och får vi mer resurser till Hofors då får vi hjälpa till att täcka upp i Sandviken.
Han tror att man på orter som Hofors måste försöka rekrytera personal på ett mer aktivt sätt.
- Av de få poliser som finns, vem vill till Hofors? Jag tror man måste jobba hårdare på att rikta in sig på att få hem poliser som har sina rötter här, säger han.
Mikael Gustafsson är en av de som har återvänt efter ett antal år i Stockholm. Nu brinner han för att få ordning på verksamheten i Hofors.
- Jag vill saker. Jag vill att radiobilen ska synas ute i Hofors. Och att samtidigt vara närpolischef, med det som samhället kräver där, det går nästan inte.
Han säger att när närpolisreformen genomfördes var ambitionen en närpolis per tusen invånare.
- Vore det så då vore det inga problem att hålla brottsligheten i schack här eller någon annanstans. Nu är det inte så. Och det fungerar inte.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons