Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste de flytta

/
  • Esad Asic, Ann-Louise Johansson och Stefan Johansson sköter försäljningen den här dagen. Foto: Lasse Halvarsson

HOFORS Samhall vill stänga Returmagasinet i Hofors och flytta personalen till Sandviken. Det har fått Tony Kjellberg, ombudsman på Handelsanställdas förbund, att ilskna till.
- Ett solklart brott mot medbestämmandelagen, MBL, Samhall har inte förhandlat med oss, säger han.

Annons

För drygt två år sedan avvecklade Samhall kablagemonteringen i Hofors. Som ersättning övergick Returmagasinet från kommunen till Samhall som sysselsätter 20 personer i dag. De jobbar med återvinning av material via Returmagasinet men även med service åt äldre, flytt och städjobb. Genom kontrakt sköter de även hanteringen av kompostkärl åt Gästrike Återvinnare.

Samhall vill stänga Returmagasinet och flytta all personal till Sandviken. En arbetsorganisatorisk åtgärd när Gästrikland blir ett arbetsområde.
Vid en första förhandling i torsdags diskuterades bara organisationen. En förändring där Gästrikland blir ett arbetsområde. Det berör bara platschefen i Hofors, anser Tony Kjellberg. Men han räknar med framtida förhandlingar om de övriga anställda i Hofors.
- Vårt krav är klart, den som är anställd i Hofors ska vara fortsatt anställd i Hofors och Returmagasinet ska vara kvar åtminstone tills vi har förhandlat, säger han bestämt.
Han är mycket upprörd över företagets tilltag att bara sätta upp en skylt och köra över personalen utan förhandling.

De anställda har fått veta att till semestern ska Returmagasinet vara tomt. Samhall ska spara genom att ställa sin egen lokal tom.
- Det känns rent ut sagt för jävligt hur man hanterar oss, säger flera av de anställda.
Stig Klang anser att en viktig social del i jobbet försvinner. Nedläggningen slår också hårt mot ungdomar och invandrare som ofta kommer och köper billiga möbler och kläder.
Returmagasinet har redan slutat ta emot annat än möbler. Nu tvingas Hoforsborna i stället slänga sina återanvändbara saker på tippen.
- Vi hade en dam som kom med kläder. Hon blev så förbannad att hon gick rakt ut och kastade dem i avfallscontainern, säger Ann-Louise Johansson.

Returmagasinet har utvecklat de anställda genom bra arbetsrotation med hämtning, reparation och arbete i butiken.
Även kommunalrådet Marie-Louise Dangardt är upprörd och förstår att de anställda far illa.
- Det rimliga vore att först hitta andra verksamheter i Hofors innan man organiserar om, säger hon.
Hon anser att Samhall inte lever upp till sitt mål att verka för personer med arbetshandikapp när man behandlar dem så här illa.
- Vi vill utveckla personalen, säger Kenneth Arvidsson, ansvarig för Samhall Gästrikland.

Han förstår personalens reaktion, men han anser inte att Samhall lämnar Hofors utan att det bara handlar om att stänga Returmagasinet.
- Problemet är att vi inte kan erbjuda tillräckligt utvecklande jobb åt de anställda i dag, säger han. Genom förändringen med Sandviken som central kan varje individ utvecklas bättre utifrån sina förutsättningar genom det utvecklingsforum som skapas.
Det innebär att även anställda från Gävle ska åka till Sandviken.
- Det viktiga för oss är att sätta människorna i fokus och ta ansvara för och erbjuda en mer meningsfull verksamhet, säger han.
Han medger att verksamheten tjänar på att lämna lokalen. Kostnaden hamnar då på fastighetssektionen som antingen kan sälja eller hyra ut lokalen.
Kenneth Arvidsson hoppas trots stängningen av Returmagasinet på en fortsättning av verksamheter i Hofors.

Ulf Granström
026 - 15 96 23
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons