Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny grupp med flyktingar på plats

HOFORSHäromkvällen kom den andra gruppen asylsökande flyktingar till Hofors. Nu finns drygt 120 personer på plats och i mitten av nästa vecka kommer den tredje och sista gruppen. Sammanlagt blir det uppemot 200 flyktingar när hela förläggningen är fullt utbyggd.

Annons
Elisabeth Östling som ansvarar för uppbyggnaden har bara positiva omdömen så här långt, men tiden har varit knapp.

- Vi hade tänkt hinna med att ringa på hos grannarna och presentera oss och de asylsökande som kommer men har inte hunnit.

Finns välvilja
Hon ser förutsättningar för att de asylsökande i Hofors ska få en bra vistelse, men betonar att skulle något gå snett så hoppas hon att folk hör av sig direkt. Genom att snabbt greppa eventuella problem så ska det gå.

- Jag känner också att det finns välvilja här i samhället.
Som exempel tar hon den handlare som häromkvällen var välvillig och hade extra öppet så att de asylsökande kunde köpa det mest nödvändiga när de kom sent på kvällen.

Positivt omdöme
De asylsökande som kommer är alla grundutredda och för en del kan Migrationsverket fatta beslut utifrån underlaget. Andra kräver en vidare utredning, men Elisabeth Östling framhåller att ingen ska behöva vänta längre än tre månader på ett första beslut.
Omdömet från flera av de asylsökande är mycket positivt. Att man får bo utspridda i samhället i lägenheter ger en hemkänsla och Demir Alilovic med familj som är serbiska romer har bara lovord.

- Här är så vackert och vi känner att folk är snälla och vill oss väl, säger han.

I sitt forna hemland har de som romer blivit hårt trakasserade och förföljda. Familjen är muslimer och i ortodoxa Serbien har exempelvis barnen inte fått gå i skola sedan 1999.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons