Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny sjö planeras i Torsåker

HOFORS
Att bo med utsikt över vatten är attraktivt och något som efterfrågas allt mer. Nu kan det bli verklighet även i centrala Torsåker om kommunarkitekt Leif Holmquists idé förverkligas. Han vill återskapa sjön Stormuren.

Annons
Ett möte med markägarna gav grönt ljus - det finns ett intresse för att gå vidare.
- Vi ska nu utreda och belysa olika frågor och arbeta fram alternativ, säger han.
Utredningen ska ta upp vad en sjö innebär för de boende, naturvården och den biologiska mångfalden, kulturellt och inte minst för lantbruket. Det 30-tal markägare och intressenter som fanns med på mötet var rädda för eventuella konsekvenser både för lantbruket och för den öringstam som lever i Getån.
- Jag kan förstå lantbrukarna som ser till marken som deras förfäder under stor möda fått fram genom dikningarna, säger Leif Holmquist.
Sammantaget berörs ett 50-tal markägare om sjön skulle förverkligas, allt beroende på vilken yta den skulle få. I dag finns ett motstånd mot bostadsbyggande vid attraktiva stränder. Strandskyddsbestämmelserna gör det svårt att få igenom nybyggnationer. Leif Holmquist anser emellertid att man skulle hamna i ett annat läge vid återskapandet av en sjö.
På mötet höjdes även röster för att den igenväxande Särstasjön bör bli föremål för utredning för att skapa en trevligare miljö.
- Men det här är ett långsiktigt arbete och skulle sjön bli verklighet så ligger den många år bort i tiden.
Stormurens historia beskrevs i Barnens Dags Extrablad på 1940-talet av William Eriksson. Där gav han en bild över forna tiders sjö och de olika utdikningar som varit genom åren. Han tog även fram en karta över Stormurens utbredning före sista sänkningen 1902.

Mer läsning

Annons