Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vädjan för asylsökande

HOFORS
Familjen Muminovic kom till Sverige i augusti 2000 och ansökte om asyl. Ett år senare fick de ett första avslag från Migrationsverket. Familjen överklagade beslutet, men fick avslag av Utlänningsnämnden i november 2002 och ytterligare avslag i januari i år. Utlänningsnämnden anser att familjen saknar såväl asylskäl som humanitära skäl för ett uppehållstillstånd.

Annons
Tre år i Sverige
Nu söker familjen på nytt uppehållstillstånd genom sin advokat, Tryggve Emstedt. Han framhåller att familjen har synnerligen starka skäl att få stanna i Sverige, inte minst då de varit här i tre år. Föräldrarna har fasta jobb, vilket innebär avsevärda förluster för samhället om de tvingas ut ur landet för att söka arbetstillstånd från sitt tidigare hemland.
Redan när Utlänningsnämnden i november förra året avslog familjens ansökan blev det en kraftig reaktion i Hofors. Skolkamrater till de båda pojkarna, politiker och företagare ställde upp för familjen i en mycket kraftig manifestation.
Familjen saknar en fast punkt att komma tillbaka till. Deras hus är förstört och föräldrarna är döda. Dessutom har fadern tre bröder som redan fått uppehållstillstånd i Sverige.
I dag är familjen nära ett psykiskt sammanbrott. Föräldrarna har inte orkat jobba sedan i mars i år och barnen, som är tolv och femton år, vill inte längre gå till skolan.
Familjen är muslimer vilket ytterligare försvårar en återresa, deras tidigare hem ligger i ett kristet område. De skulle bli flyktingar i sitt forna hemland om de skickas tillbaka.
Nu begär advokat Emstedt att familjen i första hand får ett permanent uppehållstillstånd av både politiska och humanitära skäl eller i andra hand ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd i minst sex månader.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons