Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro på Björkhagsskolan

/
  • Runt bordet sitter Sara Karlsson, Sara Larsson, Beatrice Jäderberg, Hanna Eriksson och Kajsa Croon. Alla är de oroliga för att NVSP-programmet ska läggas ner.
  • Lärarna och fackrepresentanterna Tomas Widholm och Jörgen Lindgren berättar att stämningen inte är bra bland lärarna på Björkhagsskolan.

Förslaget att lägga ner de teoretiska programmen på Björkhagsskolan har väckt oro och ilska hos elever och lärare.

– Det vore en katastrof för oss alla, säger Kajsa Croon, en av de elever som riskerar att få byta skola till hösten.

Annons

Minskande elevkullar och Hofors kommuns katastrofala ekonomi, det är huvudskälen till att natur- och samhällsprogrammet, NVSP, kan komma att läggas ner på Björkhagsskolan.

Kanske sker det så snabbt som till hösten.

Bland de elever som GD träffar på Björkhagsskolan är oron stor. Vad händer med betygen? Vad händer med de sociala gemenskaperna när klasserna splittras?

– Det har varit väldigt mycket snack och det är många som är upprörda. Alla tycker att det är jättedåligt, säger Kajsa Croon.

Hanna Eriksson håller med:

– Vi får börja sista året på en ny skola, med kanske 26 nya elever, lärare man inte känner och läsa kurser som kan vara upplagda på ett helt annat sätt.

Kajsa Croon säger att hon valde Björkhagsskolan för att slippa pendla, för att få mer tid över till fritidsintressen.

– Jag visste också att Björkhagsskolan var en bra skola. Lärarna är helt fantastiska och vi har en jättebra gemenskap. Här vågar man visa vem man verkligen är, säger hon.

Under hösten ska skolchefen Agneta Dahlqvist i samarbete med rektorer och lärare utreda konsekvenserna av en stängning av NVSP. En faktor ska alltså vara ekonomin men detta förvånar lärare och fack eftersom en uträkning som presenterades i våras visade att en stängning skulle innebära plus minus noll i slutändan. Den uträkningen vill barn- och utbildningskontoret dock inte kännas vid utan hänvisar i stället till resultatet av den pågående utredningen.

Osäkerheten skapar oro på skolan.

– Vi har inte vetat mer än det som stått i Gefle Dagblad och det har varit bekymmersamt i mötet med eleverna, säger Tomas Widholm, lärare på NVSP och skyddsombud.

Han tycker också att tidpunkten är förvånande med tanke på att 21 av 25 platser på NVSP besattes i höstas.

– Sedan har vi inlett arbetet med en global profil och det hade vi hoppats få slutföra, säger han.

Om planerna drivs igenom försvinner sju-åtta lärartjänster.

– Stämningen är ju inte så bra naturligtvis. Det här kommer ju inte att handla bara om lärarna på det här programmet utan det kan bli en väldig cirkus innan det är klart. Det kan bli en jobbig vår för många, säger Tomas Widholm.

Men det ligger mer än så i potten, menar Jörgen Lindgren, lärare och representant för Lärarnas Riksförbund.

– Hur får man människor att stanna kvar i Hofors eller flytta hit om det inte finns utbildningsmöjligheter för barnen?

GD träffar också föräldrarna Timo Värjö och Gunilla Värjö Stenmark på Björkhagsskolan.

– Om de absolut måste göra det här måste de i alla fall fasa ut de elever som hunnit börja här, så att de inte tappar sitt umgänge, säger Timo Värjö.

Mer läsning

Annons