Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande många unga i Hofors utan jobb

/
  • Lotta Pettersson och Ann Olsson på arbetsförmedlingen i Hofors jobbar på heltid med att hjälpa unga arbetslösa till praktik och jobb. Foto: ULF GRANSTRÖM

HOFORS 102 ungdomar i Hofors i åldern 18-24 år, 17,2 procent, är öppet arbetslösa eller finns i någon åtgärd. Det är den högsta siffran på över tre år och Hofors ligger tillsammans med Söderhamn i topp i länet.

Annons
- Situationen är allvarlig inte bara för Söderhamn och Hofors utan för hela länet som ligger på fjortonde plats i riket räknat bakifrån, säger Mikael Persson, chef för arbetsförmedlingen i Hofors och Sandviken.
Ungdomsarbetslösheten i Hofors har ökat snabbt. I juni i år var 27 ungdomar öppet arbetslösa, i dag är nära tre gånger så många utan jobb. Andelen långtidsarbetslösa har också närapå fördubblats den senaste tiden.
Mikael Persson tror att orsaken till en del beror på Ovakos nerdragningar som även drabbar många av ortens företag.

Sämsta förutsättningarna att hitta ett jobb har de ungdomar som saknar en färdig utbildning, men även ungdomar som har yrkesutbildningar där det krävs en lärlingstid har problem att hitta jobb i regionen.
Nu tar arbetsförmedlingen till krafttag för att halvera ungdomsarbetslösheten och Ann Olsson och Lotta Pettersson jobbar heltid för att hjälpa ungdomarna.
- I våras var vi verkligen framgångsrika, men vi känner att nu ökar antalet utan jobb, säger de båda.
De ska varje månad ha kontakt med de arbetssökande och varje arbetslös ska ha en personlig handlingsplan som uppdateras ofta. Mycket av jobbet ligger på hjälp till självhjälp, att coacha de unga till egna kontakter.
- Vi vet att bara en tredjedel av de lediga jobben anmäls så det krävs aktiva arbetssökande som har direktkontakt med företagen, säger Lotta Pettersson.
- V hoppas även att arbetsgivarna ska bli bättre på att ta emot ungdomar då det ger en erfarenhet på arbetsmarknaden och som är så viktig, säger Ann Olsson.
De båda vill också slå hål på myten om att de arbetslösa ungdomarna i Hofors är de som inte kan tänka sig en flytt.
Många är öppna för en flytt om de får jobb på andra orter. Här stupar det ofta på möjligheten att hitta en bostad.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons