Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkerhet kring nedskärningar

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Informationsmöte. Tillsammans har de arbetat 58 år på Ovako Steel i Hofors. Inga-Lill Augustsson och Tommy Fors trängdes bland kollegor i Folkets hus i går kväll. Inga-Lill är osäker på sin framtid. Tommy är mer hoppfull. Ännu får de vänta en tid på beskedet om vilka som får lämna företaget.

HOFORS
Inga-Lill Augustsson på Kallbearbetningen var en av flera hundra Metallmedlemmar som kom på fackets informationsmöte i Folkets hus i Hofors i går kväll.

Annons
Osäkerheten är stor och frågorna många sedan Ovako Steel varslat 170 anställda om uppsägning.
- Det är oroligt. Orderingången är så låg hos oss, säger hon.
Blir det ingen förändring är hon rädd att fler jobb försvinner framöver. Själv sitter hon löst nu trots att hon varit företaget trogen i 25 år. Att hon är deltidsanställd ligger henne i fatet, tror hon.
- Man missar väl guldklockan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.
Men skulle hon förlora jobbet är det ändå ingen katastrof.
- Jag är så gammal så jag klarar ju mig. Det är värre för de unga.

Tungt regn
Det föll ett tungt regn över Hofors i går kväll. För några veckor sedan kom beskedet att 120 arbetare och 50 tjänstemän, av företagets knappt 1 500 anställda, varslades om uppsägning. Många väntade sig klarare besked i går. Men så mycket klokare blev de inte på det stängda mötet.
- Vi trodde ett tag att vi skulle kunna säga mer än vad vi kunde. En del var lite besvikna, säger Tord Göransson, ordförande för Metalls avdelning i Hofors.
Först i går fick han ta del av turordningslistorna. Mycket återstår innan det blir klart vilka som får lämna företaget. Även på tjänstemannasidan är förhandlingarna fortfarande i sin linda. Fackförbundet SIF väntar nu på ett förslag från arbetsgivaren. I slutet av nästa vecka är de kallade till förhandling, berättar Marianne Zettlin på SIF.
Tord Göransson har varit länge på Ovako. Han minns hur glad han var bara för drygt fem år sedan när företaget investerade i det nya rörverket. Nu är det bistra tider.
- Vi måste tänka i två steg. Lindra varslet så mycket som möjligt, samtidigt som vi måste vara medvetna om att vi inte kan skjuta företaget i sank. Det finns inte fastlagt att Ovako ska finnas i all tid och evighet, säger han.
Men hoppet finns ändå där.
- Allt är inte svart. Med de här nedskärningarna hoppas och tror jag att vi kan bli ett bestående och lönsamt företag.

Johan Pihlblad
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons