Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östros inledde Hofors framtidskongress

/

Ett rött eller blått EU? var temat för den framtidskonferens som inleddes i Hofors på lördagen.
Men inrikespolitiken trängde sig på direkt.

Annons

– Vi har nu Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. Vi behöver en verklig framtidspolitik, sa Thomas Östros, som var inledningstalare.

130 personer från arbetarrörelsen i länet var anmälda till konferensen som pågår i två dagar.

Måns Gustafsson, ombudsman i ABF i Hofors och Folkets huschef, som var initiativtagare var nöjd.

– När jag började här för ett och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att vi skulle ha en konferens. Det kan inte vara så att man bara pratar politik på stora orter. Det måste gå att prata politik i Hofors också, säger han.

– Och det gick! Vi hade en konferens förra året och den gick bra, och jag tror att det blir en nästa år också, säger han.

En studiecirkel i ABF har diskuterat fram programmet och arrangerat talare. I år hade de engagerat bland andra tidigare utrikesminister Jan Eliasson, tidigare statssekreteraren Lars Danielsson och Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros tryckte på behovet av fungerande trygghetssystem, både för de enskilda, och för att kunna driva Sveriges gamla krav på frihandel i framtiden.

– En halv miljon människor har lämnat A-kassan de senaste åren. Det är ett otroligt politiskt misslyckande för regeringen att man har lyckats slå sönder en trygghetsförsäkring precis när vi går in i en lågkonjunktur, sa Thomas Östros.

– Allt kan inte återställas omedelbart även om vi vinner valet 2010. Det kommer att krävas mycket arbete och tuffa prioriteringar, sa han.

Den finansiella krisen som nu sveper över världen är ett hot mot frihandeln, befarade Thomas Östros.

– Jag är orolig för vad som händer med synen på öppenhet i handeln. När jag var minister kunde vi driva kravet att riva tullmurarna, för vi visste att facket stod bakom oss. Men det krävs att man har trygghetssystem som fungerar så att man inte står ensam om ett företag slås ut, sa han.

Mer läsning

Annons