Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovakos vinst 20 miljoner kronor

HOFORS
Ovako Steel redovisar en vinst för förra året på sammanlagt 20 miljoner kronor. En förbättring med 100 miljoner under året då förra årets resultat gav en samlad förlust på 80 miljoner kronor.

Annons
Året startade svagt, men försäljningen av stål till lagerindustrin har successivt ökat både till moderbolaget SKF och till andra lagertillverkare. Försäljningen har minskat något jämfört med förra året och uppgick till drygt 2,9 miljarder kronor varav den externa försäljningen uppgick till nära 1,6 miljarder kronor.
Bakom förändringen på 100 miljoner ligger en ökad effektivitet. Bengt Lindahl, vd för Ovako Steel, pekar på stängningen av den olönsamma svarvningen som en av många åtgärder.
- Vi har också kunnat öka vår kundbas inom kullagersegmentet, säger han.

Oacceptabelt låg
Samtidigt poängterar han att lönsamheten fortsatt är oacceptabelt låg och långt från de mål som Ovako ställt upp. Här är det nya rörverket ett problembarn där det måste bli en ökad effektivitet och produktivitet.
Även om Ovako är ensamma om lufthärdande stål så är det fortsatt en liten del av ståltillverkningen. Bengt Lindahl anser att fortsatt i många år kommer kärnaffären att vara de konventionella kullagerstålen där Ovako är världsledande vad gäller stålets renhet.
- Vi ser framför att en fortsatt tillväxt med SKF och en ytterligare satsning på externa kunder, säger han.
Från att för några år sedan ha levererat över 70 procent av produktionen till SKF går i dag hälften till externa kunder och Bengt Lindahl framhåller att här finns en möjlighet till fortsatt expansion.

Kraftig ökning

SKF förutspår i sin förra rapport efter tredje kvartalet en fortsatt efterfrågan på produkter och tjänster. En trend som kan hålla i sig även under årets inledning.
SKF-koncernen redovisar ett resultat på drygt 3,5 miljarder kronor för 2002, en förbättring med drygt 400 miljoner kronor jämfört med föregående år. Försäljningen ökade med tre procent räknat på hela året med en kraftig ökning sista kvartalet.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons