Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 jobb ska bort på Ovako

/
  • Ovako är allt och varsel på Ovako påverkar hela samhället
  • Sten Lyckström, platschef vid Ovako i Hofors ser trots varslet ljust på framtiden då ägarna ska investera hundratals miljoner de kommande åren

Ovako i Hofors varslar 80 fast anställda och drygt 20 visstidsanställda får sluta. I dag har Ovako 1 250 anställda varav 250 tjänstemän. Varslet berör inte tjänstemannasidan utan bara kollektivanslutna.
– Det här berör alla avsnitt, säger platschefen Sten Lyckström

Annons

I fem år har Ovako kört med maximal kapacitet och legat nära produktionsrekord varje år. Men den ekonomiska nedgången i omvärlden slår hårt mot Ovakos kunder, främst fordonsindustrin. Speciellt sista kvartalet har orderingången minskat dramatiskt.

– Runt 40 procent av budgeterad volym är borta, säger Sten Lyckström.

Nu tvingas Ovako anpassa kapaciteten vilket innebär att det uppstår en övertalighet. Varslen fördelas enligt följande: 30 personer på Ämnen och 50 på Rör och Ring varav flertalet på Rör. Varseltiden är fyra månader.

Samtidigt blir den rationalisering med äldreavgångar som påbörjades 2005 klar vid årsskiftet. Då går de sista, ett 30-tal personer.

Sten Lyckström betonar att med dagens varsel är det inte aktuellt med någon pensionslösning för att minska övertaligheten. Rationaliseringen sedan 2005 har inneburit att 300 personer, varav många tjänstemän, redan slutat.

Den genomförda förändringen är nu en fördel, enligt Sten Lyckström. Det aktuella varslet blir därmed inte så omfattande som det annars blivit.

Förutom varslet blir det även aktuellt att se över en del vakanser på tjänstemannasidan.

– Det är alltid tråkigt att minska antalet anställda, men det är nödvändigt samtidigt som vi också skär i andra kostnader så mycket det går, säger Sten Lyckström.

Produktionen ska minska genom en nedgång i antal skiftlag på ämnessidan i stålverk och valsverk. Där blir det en nedgång från femskift med storhelgsdrift till fyrskift.

Kapaciteten i stål- och valsverk ska minska med 20 procent och i år stängs ämnen från den 19 december till den 2 januari.

Hur produktionsminskningen kommer att bli på Rör och Ring är i nuläget inte klart, men efterfrågan på ringar är fortfarande god. Framför allt då ringar till vindkraftsindustrin.

Det finns ett antal redan beslutade investeringar som inte berörs, bland annat uppgradering av rörverket, ett nytt ringverk och en delad skänkugn. Totalt rör det sig om investeringar på 200 till 300 miljoner kronor.

– Det här är viktigt för framtiden och visar att våra ägare tror på oss, säger han.

Metalls ordförande Tord Göransson säger att varslet var väntat.

Han pekar på vikande orderingång och den exceptionella situationen både i Sverige och ute i världen.

– Det här är tyvärr dagens bistra verklighet, säger han.

När varslet kan vara färdigförhandlat vill han inte sia om, men påpekar att från företagets sida vill man genomföra förhandlingarna så snabbt som möjligt.

Mer läsning

Annons