Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämningen blev kostsam för Hofors

HOFORS
Den stora översvämningen i Hofors natten mot den 25 juli förra året blev en dyr affär för kommunen. Bara reparationerna av vägnät och ledningsnät beräknas till runt 1,8 miljoner kronor.

Annons
Förstörde vägar
Lokalt över Hofors kom 86 millimeter regn på bara några timmar. Vattnet förstörde vägtrummor och vägar inom en stor del av kommunen.
Dessutom översvämmades hundratalet källare främst i Lillån och Born-området, men även i Robertsholm och i några fall i Torsåker.
En utredning är nu klar och i samband med ett interpellationssvar vid senaste kommunfullmäktige redovisas kommunens direkta kostnader på 1,8 miljoner kronor för vägar och ledningar.
Dessutom har kommunen tvingats till en omfattande utredning över ledningsnätet som kostat 300 000 kronor.
Kostnaden för de dryga hundratalet fastighetsägare uppgår till mångmiljonbelopp.

Betalar viss del
Pengar som dock betalas av försäkringsbolag. Kommunens utredning visade att i 24 fall kunde brister i kommunens ledningsnät ligga bakom fastighetsägarens problem. Därför betalar kommunen fastighetsägarens självrisk.
Kommunen har vidtagit en rad åtgärder för att minska framtida problem vid häftiga skyfall.
Förbättringar av diken, byte av trummor och kulvertar ska förhindra vägskador. Dessutom finns nu nödbräddningsledningar som gör att det minskar risken för översvämningar i källare kring Hoån.

Sett över dammar
Kommunen och Sydkraft här även sett över dammar och dammluckor vid sjöarna Lillgösken och Storgösken liksom Bergs övre kraftstation.

ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons