Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På scoutvandring i djungeln

SATTAHIB/ThailandHur många varmkorvar behövs det för att ta sig från Sandviken till världsscoutjamboreen i Sattahib på den thailändska östkusten?Det kan inte 15-årige Jonatan Löthman och de andra nio medlemmarna från scoutkåren SMU Sandviken svara på.

Annons
Men att de räckte ända fram vet de.
- Vi sålde korv så att alla från vår kår som ville skulle få råd att åka med, berättar Jonatan när GD hälsar på hos Abba, som den svenska grupp sandvikarna ingår i kallar sig.
Klockan är lite efter fem på eftermiddagen.

Svalkande kvällsbris
Stekhettan har gett efter för en svalkande kvällsbris och det börjar snart skymma mot ännu en sammetssvart tropiknatt.
Den tredje på jamboreelägret sen de kom hit den 27 december.
Abbagruppen har precis återvänt från sin första jamboreeövning, en djungelvandring i ett naturreservat en bit från lägret.
- Ingen utmaning för svenskar, tycker Jonatan och kompisarna. Fast det var inte tillrättalagt. Vi fick gå genom riktig djungel, över trän och vattendrag och stötte på myror och andra kryp. Så det kändes ju ändå i kroppen.

Myror i tälten
På lägerplatsen har det också dykt upp myror. I tälten hos några svenska scouter& Men på det hela taget verkar allt flyta väl.
Första jamboreenattens kvalmiga värme har förbytts i den mer säsongsriktiga kvällsbrisen som fläktar gott när man vill sova.
Sammanlagt finns drygt 550 svenska scouter med på jamboreen. 360 av dem är scouter mellan 14 och 18 år. Resten är vuxna scouter. 40 är avdelningsledare, 21 utgör kontingentstöd och 130 jobbar i det internationella serviceteamet IST som sköter allt praktiskt under jamboreen.

81 länder
De har sällskap av ungefär 19 000 andra scouter i samma ålder och 12 000 vuxna ledare och IST-folk. Ungdomsscouterna är utspridda på 81 länder. Kurt Svahn och Juhani Sammalisto är ledare i Abbalägret och bägge från SMU Sandviken, den största kåren i den här gruppen, som har medlemmar från Stockholm till Luleå.
- Allt har gått väldigt bra hittills, säger Kurt Svahn. Både i Malaysia och Thailand har folk vi besökt varit fantastiskt snälla och gästvänliga mot oss. Jag var lite orolig under invigningen. Man tänkte ju på vad såna som Bin Laden skulle kunna ställa till med när det var över 20 000 på plats vid utearenan och Thailands kronprins kom för att hålla öppningstalet.

Thaidrama
Men allt som skedde under multimediainvigningen - som bjöd på uppvisning i det klassiska thaidramat Ramayana, thaiboxning, elefantshow, musik och mycket mer - var att en holländsk scout fick ett självlysande glow stick, ett slags minineonrör, i ögat och en annan scout gjorde sig illa och fick lyftas ut på bår.
Svenskarna började sin Asienresa den 14 december med en vecka i Malaysia.
Djungelvandringen i nationalparken Taman Negara var en strapatsrik höjdare.
Det tycker alla.
- Och det var enormt varmt och fuktigt. Jag kunde vrida ur tröjan! Så genomblöt blev jag i regnskogen, säger Maria Hermansson, 18, från Luleå.
Maria hann till och med bli gift i Malaysia. På låtsas med Alexander Bengtsson, 15 år, från Stockholm.
Allt arrangerades av deras värdfamiljer för att ungdomarna skulle få en handgriplig gnuggning i den malaysiska kulturen.
- Annars var allt på riktigt, säger Alexander. Vi kläddes upp i bröllopsdräkt, man serverade festmat och spelade musik för oss.
Den 22 december reste svenskarna upp till Chiang Mai i norra Thailand för att fira jul.

Elefantritt på julafton
Julafton började med elefantritt och avslutades med julsånger och riktigt luciatåg på ett torg mitt i stan.
Begapade och beundrade av lokalbor och häpna svenska turister.
Och svenskkolonin i Chiang Mai hade fixat köttbullar och annat hemlandsgott till scouterna. Sedan nattåget till Bangkok på annandan och jamboreen, som bara har börjat.
- Målet med jamboreen är att vi ska lära känna och förstå varandra och våra olika kulturer. Och att få vänner som man vi kan behålla kontakten med framöver, säger Abbagruppen.

Scoutsnack med kungen
Och det blir säkert lite scoutsnack med kung Carl XVI Gustaf som lovat hälsa på hos de svenska scouterna nån gång efter nyår. Kungen är scout sen barnsben och hedersordförande i World Scouting Foundation.
Kanske gör han, som vid ett liknande tillfälle, raketen med scouterna!
Först på kvällen den 7 januari dras pinnarna ur och scouterna packar ihop och börjar förbereda sig för nästa jamboree som äger rum i England 2007.
Då är det hundaårsjubileum för scoutrörelsen.

CHRISTER NILSSON

Mer läsning

Annons