Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pålsbogruvans miljö skövlad

/
  • Förödelse av naturmiljön. Markägaren Anders Holmström och antikvarie Bo Ulfhielm diskuterar kalhuggningen som helt förändrar naturmiljön kring Pålsbogruvan.  Foto: Ulf Granström

TORSÅKER Samtidigt som den gamla Pålsbogruvan i Torsåker skulle få ny inhägnad har hela den fina naturmiljön omkring skövlats. Den naturskyddade skogen kring gruvan, som klassas som fornminne, har huggits bort i en bred gata kring ravinen. De flesta träden har dessutom fällts ner i ravinen.

Annons
Markägaren, Anders Holmström, som avsatt naturvårdsområdet är förtvivlad.
- Ingen vill ta riktigt ansvar för jobbet och jag mår dåligt och kan knappt sova om nätterna, säger han.
Då gruvhål och djupa dagbrott med branta kanter utgör en risk har polisen ansvar för att platserna inhägnas. Det var också vid en förbättring av inhägnaden som misstaget hände.
Arbetslaget som skulle hugga en smal gata för att dra ut nätet kring dagbrottet har i stället fällt all skog innanför det gamla stängslet och en bra bit utanför. Det har bildats som en bred gata kring dagbrottet. All den värdefulla skogen med stora björkar, al och gran har bara kapats och vräkts ner i ravinen.

Markägaren Anders Holmström var ute på sin mark när han hörde motorsågarna. Han gick dit och fick se förödelsen. Han stoppade arbetet omedelbart, men skadan var redan skedd. Ändå var han lovat en kontakt innan arbetet skulle påbörjas.
- Vid våra kontakter var vi överens om att det skulle bli en smal gata för nätet, ingen kalavverkning av hela naturskogen, säger han.
Han har inte fått något svar på varför arbetet gick snett utan alla skyller på varandra.

Gunnar Berggren, pensionerad polis, som har beordrat arbetslaget att göra jobbet är också bestört. Sedan 1978 har arbetslaget, som är från Borlänge kommun, hägnat massor av gruvhål och det är tredje året som de jobbar i Hofors. Aldrig tidigare har det blivit något fel utan jobben har utförts korrekt enligt planerna.
- Jag förstår att markägaren har alla anledning att vara rejält irriterad och han kommer säkert att få skadestånd, säger han, men vill inte kännas vid misstaget.

Antikvarie Bo Ulfhielm häpnar när han besöker platsen. Visserligen är fornlämningen inte förstörd, men miljön som också är en viktig del av fornlämningen har helt förändrats. Det är i sig inget fel att ta bort träd för att ge insyn, men inte förstöra miljön så här.
- Det allvarliga är ju att skogen vräkts ner i ravinen och den måste bort, säger han.
Han är glad att arbetet hann stoppas innan avverkningen nådde den gamla kalkugnen. En kallmurad hög ugn som lätt hade raserats om träden fällts över den.
Nu återstår ett stort arbete med att städa upp i ravinen. Träden som vuxit på platsen sedan nästan ett sekel är borta och det tar tid innan miljön kan bli det naturvårdsområde som Anders Holmström hoppats.
- Jag kommer att sakna allt fågelliv som fanns här på vårarna, säger han bedrövat.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons