Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parodi på budgetdebatt

I år fanns två budgetalternativ när kommunfullmäktige skulle debattera budgeten för 2009.
Men med snäva tidsregler för debattörerna kom det mest att bli ett tomt springande där få hann presentera sina inlägg på allvar.

Annons

För första gången hade kommunfullmäktige i Hofors infört tidsregler för att snabba på debatten när budgeten för 2009 skulle antas.

Det var bara i inledningen som kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, s, när hon presenterade majoritetens förslag och Ziita Eriksson, m, presenterade Alliansen budget som de inte tidsbegränsades.

Sedan infördes en tidsgräns på tre minuter för varje partiföreträdare att lämna yrkanden och tillägg och därefter begränsades debattinläggen till 45 sekunder. Replikerna fick bara 15 sekunder. Något som riksdagsman Raimo Pärssinen, s, ansåg kort då riksdagen har som kortaste tid en minut.

Alliansen fokuserade på sin budget som en framtidsbudget och menade att majoritetens budget var bakåtsträvande. Något som Ziita Eriksson tydligt utvecklade.

– Vi vill utveckla kommunen, få kommunen att växa, öka befolkningen och ser möjligheter, betonade hon.

Hans Backman, fp, ansåg att majoriteten bara har vana av nedtrappningar och saknar en vilja till utveckling.

– Vi har ett ansvar för att vända bilden och sälja ut delar av Hoforshus, bygga nytt ålderdomshem och marknadsföra kommunen, påpekade han.

En stor del av debatten kom att handla om Hoforshus där alliansen genom försäljning tror att privata aktörer kan skapa attraktiva bostäder som lockar fler till Hofors.

Något som Hans Forsberg, s, ordförande för Hoforshus, underkände.

Hans farhågor var att hyresbortfallet från de tomma bostäderna skulle läggas på hyresgästerna och ytterligare försämra läget för bolaget.

Folkhemmets representanter hade som motto att skapa ett samarbetsklimat där man drog åt samma håll, något som inte lyckades och slutreplikerna talar sitt tydliga språk.

Raimo Pärssinen avslutade med att beskriva Alliansens budget som ett blått luftslott medan Hans Backman karakteriserade majoritetens budget som en mardröm.

Som väntat vann majoritetens budgetförslag medan hela den borgerliga alliansen reserverade sig.

Mer läsning

Annons