Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbrist gammalt problem

HOFORS
Hösten 1999 tvångsförflyttades tre poliser från Hofors till Sandviken. Från polisledningens sida hävdades en organisatorisk förändring och att de tre inte fungerat på ett bra sätt.

Annons
Sedan våren 2000 har det funnits en intresseanmälan ute i länet för rekrytering till Hofors. Samtliga tvångsförflyttade har anmält intresse för att komma tillbaka, men nekats, vilket påverkat hela rekryteringsprocessen eftersom de kunnat åberopa förtur.

Arbetsdomstolen
Frågan om deras tvångsförflyttning är löst och de har helt nyligen erbjudits att gå tillbaka, men avböjt. Behandlingen av de tre poliserna anmäldes till arbetsdomstolen, men varken fack eller polisledning vet i dag hur ärendet ligger. Troligen har det dragits tillbaka.

För sent
Arne Sahlstedt, facklig förtroendeman i Sandviken anser att ledningens agerande blivit en hämsko för Hofors. De har inte tagit problemen på allvar och nu är det för sent.
- Det enda raka i dag vore att stänga i Hofors tills det finns folk. Som det är nu bränner vi ut personalen som hela tiden känner sig otillräcklig, säger han.
Han har i dagsläget ingen framtidstro för de små polisstationerna sett utifrån utvecklingen i andra län. Där stängs allt fler av de små stationerna som en följd av underbemanningen.
Det har pågått ett jobb för att få en bra lösning för Hofors.
Det hävdar Lars Norrström, tidigare personalansvarig och i dag biträdande länspolismästare.

Turbulent
Han vill inte kännas vid den bild facket ger, men håller med om att det blev en turbulent situation hösten 1999. Något som nu är utrett och allt ska vara uppklarat.
- Vi har verkligen jobbat för att hitta vettiga lösningar och även försökt rekrytera till Hofors, säger han.
Hoforsproblemet är den fråga som tar mest tid i dag och Lars Norrström är bekymrad. Det är oerhört viktigt med polis på alla orter, något som ledningen inte vill tumma på.
Att bibehålla en öppen station ger en trygghetskänsla för befolkningen. För att klara ett öppethållande efter semestrarna kan det bli aktuellt med kommenderingar på några månader av poliser från andra orter till Hofors.

Polisbrist
I arbetet ingår även samplanering något som för Hofors del kan innebära längre utryckningstider. Speciellt som polisbristen gör att även Sandviken saknar utryckningsstyrka visa tider.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons