Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbristen oroar Backman

/
  • Arkivfoto. Upprörd. Hans Backman, fp, kräver krafttag mot polisbristen i Hofors. Han anser att socialdemokraterna sticker huvudet i sanden.

HOFORS
Polisbristen i Hofors måste åtgärdas omgående. Det kräver Hans Backman, fp.

Annons
Han har förståelse för den oro som både företagare och kommuninvånare känner inför risken av en obemannad polisstation. En orsak som kan få folk att flytta från orten vilket vore en katastrof för kommunen.
- Socialdemokraterna väljer att stoppa huvudet i sanden och jag förstår inte att kommunalrådet Marie-Louise Dangardt inte är särskilt oroad. Vi i folkpartiet är djupt oroade, säger Hans Backman.

Krävs personalpool
För att lösa polisbristen snabbt på orter som Hofors krävs en rikstäckande personalpool, anser Backman.
Genom den kan poliser erbjudas extra lönetillägg och traktamente som är så väl tilltagna att det att lönar sig ekonomiskt att tjänstgöra i kommuner med polisbrist.
Det borde vara attraktivt för unga poliser som ännu inte bildat familj och därför har lätt att snabbt byta arbetsplats, resonerar han.
- På längre sikt krävs andra åtgärder med utbildning av fler poliser och dessutom måste polisen ges möjlighet att civilanställa kontorspersonal, säger Hans Backman.
Folkpartiet har i årets budgetarbete anslagit en halv miljard mer än regeringen på förstärkningen av rättstrygghet och rättssäkerhet.

Var rätt tänkt
Folkpartiet i Hofors och Torsåker kräver också att närpolisreformen återupprättas. Den var enligt fp rätt tänkt när den genomfördes, att polisen ska arbeta utifrån ett lokalt perspektiv och finnas bland medborgarna.
Men den målsättningen klaras inte i dagens Sverige på många mindre orter på grund av bristen på poliser.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons