Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstationen stängs i Hofors?

/
  • Arkivfoto: ULF GRANSTRÖM För tufft.   Bränner man ut sig på jobbet drabbar det också privatlivet, säger Mikael Gustafsson, närpolischef som är på väg att lämna Hofors.

HOFORS
Hofors blir utan poliser.
Närpolischefen Mikael Gustafsson är på väg bort och den ende patrullerande polisen har begärt förflyttning.
Risken finns att polisstationen stängs.

Annons
- Vi har inte bestämt oss än, säger länspolismästaren Ulf Möller.
Mikael Gustafsson tillträdde tjänsten som närpolischef i Hofors för ett år sedan. Men det blev inte alls som han tänkt sig. Polisen i Hofors ska ha åtta tjänster men bara två och en halv är tillsatta.
Förutom Mikael Gustafsson själv finns en närpolis på heltid och en kriminalpolis på halvtid. Närpolischefen har därför själv i mån av tid fått hoppa in som patrullerande polis, trots att han som chef egentligen inte ska vara i yttre tjänst.
- Pressen på oss har blivit för tuff och bränner man ut sig på jobbet drabbar det också ens privatliv, säger Mikael Gustafsson.
Han bekräftar att han därför håller på att söka sig bort från Hofors. Var han i stället ska börja jobba och i så fall när vill han inte säga ännu. Däremot har hans heltidsanställda närpolis fått nog och begärt förflyttning. Han slutar senare i vår.
De har till sin hjälp haft en ditkommenderad polis en tid men han blir bara kvar ungefär en månad och vad som händer sedan vet man inte. Men Mikael Gustafsson har inga större förhoppningar om att kunna få förstärkning.
- Om man ser till Sandviken har man polisbrist även där och eftersom Sandviken har utryckningstjänst till skillnad från Hofors så hamnar nya tjänster i första hand där.
Om polisstationen i Hofors blir obemannad finns det stor risk för att kriminaliteten i kommunen ökar, tror Mikael Gustafsson.
Han berättar att polisstationen i Säter, Dalarna, stängdes en tid och att kriminaliteten ökade under den tiden för att återigen sjunka när stationen öppnade.
- En polisstation har en lugnande effekt. Även i Dalarna är situationen på polissidan mycket besvärlig. I Falun är utryckningsenheten till exempel helt utan personal två dagar i veckan.
Bristen på polisiära resurser är alltså långt ifrån något unikt för Hofors.
Nu har också några Sandvikenpoliser anonymt skrivit ett brev till kommunfullmäktiges ordförande i Sandviken, Inga Hagström. Där uppmanar man politikerna att uppvakta länspolismästaren och övertyga honom om vikten av att ha en lokalt förankrad polis i Sandviken.
Länspolismästare Ulf Möller säger att han har som målsättning att ha en polisstation i varje kommun och att han är positiv till närpolistanken.
- Men det viktigaste är ändå att det finns närpoliser på fältet, det är inte lokalerna som är det viktigaste.
Det är också en kostnadsfråga. Länets polisstationer kostar 25 miljoner kronor per år i hyror.
Ulf Möller säger att situationen för polisen är krisartad på flera ställen i länet, inte bara i Hofors. Men han är medveten om problemet där.
- Vi har hittills sagt att Hofors ska vara kvar men vi måste hitta lösningar för att göra Hofors mer attraktivt. Men i slutänden - om vi inte lyckas - måste vi se till att det kommer poliser till Hofors från andra orter. Att de jobbar där trots att det inte finns något polishus.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons