Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk enighet om egen gymnasieskola

Det finns en politisk enighet om en egen gymnasieskola i Hofors. Det var en av de saker som stod klar när kommunfullmäktige fortsatte debatten kring det lokala utvecklingsprogrammet.

Annons

Kommunal service, miljö, utbildning och integration var de fyra frågor i det lokala utvecklingsprogrammet som kommunfullmäktige tog upp till debatt under gårdagens fullmäktigemöte.

Det var få konkreta åtgärder som lyftes fram, men en sak var partierna rörande eniga om, att kommunen ska behålla en egen gymnasieskola. En gymnasieskola med ett fortsatt samarbete med företagen som i dag där samarbetet innebär att eleverna får en utbildning till arbete på ortens industrier.

– Vi ska ha en egen gymnasieskola med linjer med hög kvalité, betonade Hans Backman, FP.

Han ville också se en satsning på profilklasser i både matematik och naturkunskap.

Kenneth Axling, S, var glad över stödet för en satsning på gymnasiet och pekade på elevernas val i dag, där det är betydligt fler sökande än platser till de yrkesinriktade programmen.

– Vi har också en förskola med bra kvalité där vi har plats, men det är viktigt att inte få för stora barngrupper, påpekade han.

Han såg en bra förskola och skola som konkurrensmedel för att locka till en inflyttning till kommunen.

Ziita Eriksson, M, ville utöka samverkan med närbelägna kommuner för att undvika konkurrens om eleverna. Hon ville se en specialisering där varje kommun satsar där de bästa förutsättningarna finns för eleverna.

Det finns även en politisk enighet om en bra integrering av de flyktingar som kommer till kommunen.

De utgör en resurs, men för integration krävs att kommunen på ett bättre sätt kan ge svenskundervisning och möjlighet till jobb.

– Svenska för invandrare, SFI, måste bli bättre, betonade Ingemar Kalén, KD.

Nu kommer arbetet med det lokala utvecklingsprogrammet att fortsätta under våren för att ligga klart för beslut i kommunfullmäktige i juni.

Mer läsning

Annons