Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot längre skolväg

HOFORS Föräldrarna ser till de praktiska bekymmer som uppstår när norra skolområdet organiseras om och barnen får längre till skolan. Personalen å sin sida har farhågor för det pedagogiska arbetet när alla yngre samlas på ett ställe och de äldre på ett annat.

Annons
20 remissvar har kommit till barn- och ungdomsnämnden rörande förslaget till förändrad organisation av norra skolområdet.
Ett förslag som innebär att de yngre barnen, upp till årskurs 4, samlas på Värnaskolorna och de äldre från årskurs 4 till årskurs 9 på Petreskolan.

Förslaget har tagits fram utifrån att antalet barn minskar. Nämnden ser nu förutsättningar för en mer sammanhållen pedagogik och likvärdig utbildning för alla inom en årskurs när de samlas på ett ställe.
Föräldrarna har i sina remissvar främst sett till praktiska problem.
Många har valt att bo nära Petreskolan då den haft alla årskurser. Nu tvingas de mindre barnen genom hela samhället och föräldrarna frågar sig ängsligt hur skolskjutsarna ska ordnas.
Många vill ha en mjuk övergång, där de som i dag går andra året på Petre ska få stanna i stället för att under ett år gå på Värnaskolorna och sedan tvingas tillbaka till Petreskolan.
Redan i dag finns inom Haga-Lillåns skolområde den modell som nu ska införas för Petre-Värna.

Från lärarnas sida ställer man sig frågan om de pedagogiska vinsterna finns utredda och hur utfallet har varit. Borta är också den tanke som tidigare funnits där äldre barn ska kunna hjälpa yngre. Var finns det viktiga F9-perspektivet, en sammanhållen skola från förskoleklass till årskurs 9.
Barn- och ungdomsnämnden ska ta beslut i frågan på sitt decembersammanträde och om beslutet blir positivt ska förändringen träda i kraft till hösten.
Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom_gd.se

Mer läsning

Annons