Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimirånarna ännu på fri fot

HOFORS
Polisen hade i går kväll fortfarande inte mycket att gå på i jakten efter de beväpnade män som på måndagskvällen rånade Rimibutikens ägare på dagskassan i centrala Hofors.

Annons
- Händelsen ligger allra högst på listan och arbetet pågår för fullt. Vi håller förhör och samlar på oss material hela tiden, säger Björn Olhsson, presstalesman för Gävleborgspolisen.
Det var strax före klockan nio på måndagskvällen som den 50-årige butiksägaren kom i bil för att sätta in butikens dagskassa i bankboxen vid Föreningssparbanken på Centralgatan i Hofors. Med sig i bilen hade han sin hustru som även hon jobbar i butiken,

Avlossade skott

När 50-åringen klev ur bilen överraskades han av en man i rånarluva som hoppade fram bakom en snödriva, beväpnad med vad som liknade ett automatvapen. Rånaren krävde att få bankväskan med dagskassan. Ägaren lämnade över pengarna och rånaren sprang sedan mot Gillegatan där hans medbrottsling väntade i flyktbilen, en stulen Saab 9000.
Butiksinnehavaren hoppade in i sin egen bil för att ta upp jakten på rånaren. När butiksinnehavarens bil började röra sig avlossade de flyende rånarna ett antal skott mot fordonet. Butiksägaren och hans hustru gjorde ändå ett försök att följa efter men blev då beskjutna på nytt. Inga kulor träffade dock och paret klarade sig utan skador.
- De mår förhållandevis bra efter en sån här händelse men är naturligtvis skakade efter att ha blivit beskjutna två gånger.
Flyktbilen hittades övergiven cirka 45 minuter senare, brinnande på Rönningen.
Under måndagskvällen och i går har polisen bland annat knackat dörr i området och kartlagt den väg som rånarna har tagit innan de övergav bilen och tände eld på den.
- Vi har i stort sett klart för oss hur de har åkt ner till riksväg 80, säger Björn Olhsson.
Där slutar dock spåren efter rånarna.
Några timmar senare, kring midnatt, stoppade en polispatrull i Gävle en stulen bil i Sätra Centrum. I bilen fanns fem unga män i åldrarna 15 till 20 år. Det visade sig att två av dem tidigare har dömts för rån. De råndömda männen hör hemma i Huddinge och har skyddade identiteter. Männen greps, men släpptes några timmar senare. Björn Olhsson känner inte till uppgiften och säger att polisen inte har kopplat gripandet till rånet i Hofors.
- Jag kan inte svara på om det skulle kunna finnas något samband eftersom uppgiften ännu inte har hunnit värderas, men det är naturligtvis såna uppgifter som är intressanta, säger han.
Polisen sätter just nu en stor del av sitt hopp till vittnesuppgifter.
- Det handlar ändå om en tidpunkt då många människor fortfarande är ute och rör på sig. Vi har bland annat vittnen som påstår att de har hört automateld den aktuella tiden. Vi har hittat några tomhylsor också, säger han.

Väl förberett

Brottet rubriceras som grovt rån och försök till dråp. Hur mycket pengar rånarna fick med sig vill han inte gå in på.
Ett 20-tal poliser från Gävleborg och Dalarna deltar i rånarjakten. Polisen tror att rånet är väl förberett.
- Det är noga planerat och rekognoscerat. Dels vet man vilken tidpunkt man brukar banka pengarna och vid vilken bankbox, dels har man ställt ut flyktbilen och valt en särskild väg innan man sätter bilen i brand.
Björn Ohlsson säger sig ha gott hopp om att rånet kommer att klaras upp.
- Det måste vi säga. Vi hoppas naturligtvis mycket på medborgarna i Hofors.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons