Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ringorm stänger Hofors ridskola

HOFORSEtt utbrott av svampsjukdomen ringorm har medfört att Hofors Ridsällskap tvingas stänga sin verksamhet fram till jul.

Annons
Några ridskolehästar och privata hästar har ringorm och häromdagen sanerades stallen och ridhuset och samtliga hästar behandlades mot sjukdomen.
Ringorm kan smitta människor och därför har verksamheten stängts. De enda som nu får besöka ridskolan är föreningens sex anställda hästskötare och de privata hästägarna.
- Skulle vi ha många som springer här kan de bli smittade när de klappar hästarna och så föra smittan vidare mellan hästarna, säger ridskolechef Marianne Wiklund.
Ridskolan är också isolerad - inga hästar får lämna ridskoleområdet och inga hästar får tas in på området den närmaste månaden.
De angripna hästarna ska behandlas i två veckor för att bli fria från smittan. Ringorm kan bara smitta vid direktkontakt och syns först på hästarna genom att håret reser sig och senare tappar hästen håret i ringformiga fläckar.
Den form av ringorm som drabbat ridskolehästarna verkar inte smitta så lätt till andra djur, men kan däremot smitta människor vid direktkontakt.
Hos den smittade blir det en häftig reaktion med röda ringformiga utslag med ett blekare centrum. Sjukdomen kan enkelt behandlas med svampkräm som köps receptfritt på apotek. Den form av ringorm som hästarna fått kan inte smitta från människa till människa och den som en gång haft den formen av ringorm får en livslång immunitet.
För Hofors Ridsällskap innebär stängningen ett ekonomiskt avbräck, men föreningen har en försäkring som ska täcka avbrottet.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons