Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robin erbjudsfyra timmar skoldag

HOFORSRobin Schyttmann erbjuds bara fyra timmar med specialpedagog varje dag i skolan. Övrig tid får han inte ens vistas på skolan av säkerhetsskäl eftersom kommunen genom att erbjuda honom specialpedagog fyra timmar samtidigt drar in hans elevassistent.

Annons
- En helt oacceptabel lösning, säger föräldrarna, Britt-Marie och Paul Schyttmann.
De pekar på den bedömning som finns från barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen, BUP, liksom Resursteamets sakkunniga att för en vistelse på skolan krävs elevassistent.
Den lösning som föreslås innebär att Britt-Marie Schyttmann tvingas vara hemma från jobbet för att övrig tid ta hand om Robin. Det medför en svår förlust för familjen rent ekonomiskt. Samtidigt försvåras möjligheten att ge Robin hjälp så att han kan anpassas till skolan.

Kan inte ge medicin
För föräldrarna har den senaste tidens oroliga skolgång inneburit att man inte längre kan ge Robin medicin för att dämpa hans hjärnaktivitet som gör att han blir hyperaktiv.
För att han ska kunna få medicin utskriven krävs en lugn och bra situation i skolan med en långsiktigt hållbar lösning.
- Det här är ett mycket stort problem för oss eftersom vi ser hur Robin lider, han får ångest och brukar beskriva hur det kryper i hela kroppen, säger Britt-Marie Schyttmann.

Underkänner förslaget
Skolpsykolog Börje Bertilsson underkänner också förslaget som ett beslut helt över huvudet på den sakkunniga personalen på Resursteamet.
Han delar den uppfattning som BUP gett uttryck för och han betonar behovet av en långsiktig lösning för att vända den negativa trend den senaste tidens beslut inneburit.
- Det är tragiskt att våra chefer inte vill lyssna på oss som jobbar för Robin, poängterar han.

Ingen bra lösning
Föräldrarna har valt en skolgång på Petreskolan och rektor Barbro Risberg är medveten om att lösningen inte är bra. Samtidigt saknas resurser för en elevassistent. Hon framhåller att målet är en långsiktig lösning som ska räcka, men att en sådan kan dröja en bit in på nästa termin.
- Vi saknar de ekonomiska resurserna, säger hon.

Skolverket ställer krav
Kommunens ekonomikontor har också i en skrivelse till samtliga nämnder och budgetansvariga uppmanat till anställningsstopp och investeringsstopp.
Skolverkets anvisningar ställer emellertid krav på kommunen att ge alla elever en fullvärdig skolgång.
Skolverket understryker att barn i behov av särskilt stöd har rätt till samma kunskapsinhämtning som övriga barn och att de ska få den hjälp de behöver för att tillgodogöra sig den.
Ett villkor som Britt-Marie och Paul Schyttmann anser att Hofors kommun definitivt inte lever upp till.


ULF GRANSTRÖM
0290-210 03
ulf.granstrom_gd.se

Mer läsning

Annons